Kategorier
Bjørg Vik Dagene

Program Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene 2021

Illustratør: Kine Andersen.

Torsdag 16. september

Klokka 18 – Jentekraft på Porsgrunn bibliotek

 • Velkommen v/Litteraturgarasjen, Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.
 • Åpningstale ved Rose-Marie Christiansen, rådmann i Porsgrunn kommune. I tillegg til sin nye jobb som rådmann i Porsgrunn, har Rose-Marie egen blogg om film og litteratur.
 • Nancy Herz ble en bejublet stemme i den norske offentligheten da hun bokdebuterte med Skamløs i 2017. Men det var også noen som mente at hun ikke burde hevet stemmen. Blant dem var hennes egen mor.

  Hvorfor dømmer Nancys mor henne så hardt? Hvor mange ganger om dagen skal man bli spurt om et giftermål er nær forestående? Og hvordan er det å oppdra et barn man ikke kjenner seg igjen i?

  I hennes nye bok «Hvorfor skal du ikke gifte deg snart?»  åpner Herz samtalen med sin egen mor. Gjennom personlige og vanskelige samtaler nøster de opp i morens historie, og prøver å forstå hvorfor forholdet mellom dem er blitt så fastlåst og turbulent. For er det mulig å inspirere unge jenter til å ofre familiebånd og vennskap for å oppnå frihet og respekt – og fortsatt ønske forsoning på egen hjemmebane?
 • Hege Duckert – Norges kvinnehistorie på 200 sider

Kvinners liv har endret seg i en revolusjonerende fart de seneste 150 årene. Likevel er det menn som dominerer historiebøkene og får sine statuer. Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før. Vi møter dem som kjempet for selvstendighet og stemmerett, men Duckert beskriver også hverdagskvinnenes kår og forteller spennende om heltene du ikke har hørt om. Hvorfor feirer vi polfarerne Nansen og Amundsen, men ikke helsepionerne
Elise Ottesen-Jensen og Katti Anker Møller. Hvorfor hører vi om Tungtvannsaksjonen, men ikke om Fyrstikkarbeiderstreiken?

Hege Duckert er journalist og forfatter, og arbeider nå som stabssjef i NRK. Hun har tidligere vært kulturredaktør i NRK og redaktør i Dagbladet. Hennes første bok var Men jeg har jo ingenting å ha på meg, om motens historie. Siden har hun blant annet gitt ut Mitt grådige hjerte, om fire kvinner hun beundrer: Simone de Beauvoir, Frida Kahlo, Karen Blixen og Billie Holliday, reiseguiden Paris. 100 unike opplevelser og Summen av små ting. Fra symaskin til selfiestang: 25 ting som forandret Norge, og nå  er hun ute med
Norsk kvinnehistorie på 200 sider.

Klokka 19 – Jentekraft på Bamble bibliotek og litteraturhus

 • Programleder og blogger Line Victoria Husby-Sørensen i samtale med Bambles nye kultursjef, porsgrunnsjenta Trude Lyng.

Fredag 17. september

Klokka 19 – Kulturquiz på Ælvespeilet

Klokka 21 – Ælvespeilet, konsert: Das Body

 • Vokalist Ellie Linden er bandleder og frontfigur i Das Body.
  Ellie er annerledes, tøff og rocka. Das Body leverer magi fra scenen og må oppleves live.
  Vi lover et fyrverkeri av en konsert.
  Billetter kjøper du her.

Lørdag 18. september

Klokka 15 Ælvespeilet – Bokseksjon

 • Programledere Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.
 • Festivalhilsen fra ordfører Robin Kåss.
 • Kåring av Porsgrunnspoeten 2021 v/Ingrid Elisabeth Kåss.
 • Lansering av biografien «Bjørg Viks vei» skrevet av Lars Vik.
  I samtale med forfatter Amalie Kasin Lerstang.

  Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som
  Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre.

  I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne. Boken gir et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter. I spennet mellom liv og diktning trer det frem et menneske av uvanlig format, med store ambisjoner og stort gjennomslag.
  Men den viser også suksessens pris.

  Biografien lanseres under Porsgrunn litteraturfestival 2021.

 • Utdeling av Bjørg Vik-prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend 2021 til Trygve Skaug.

  Bjørg Vik-Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.

  Prisen er på kr 30.000,- Prispengene gis av Sparebanken Sør i Porsgrunn.


I 2021 er det poesi og formidling juryen har hatt i fokus.

Juryens begrunnelse for Bjørg Vik-prisen 2021:

Årets prisvinner har evnen til å nå ut, treffe og gi litterære opplevelser for mange med sine dikt. Ved bruk av nye formidlingskanaler som instagram og andre sosiale medier, har prisvinneren fått nye generasjoner til å lese poesi.

Med syv diktsamlinger og fire soloalbum har årets vinner av Bjørg Vik-prisen skapt lyriske bilder som publikum kjenner seg igjen i. Diktene er forståelige, de er ofte korte, og har et lekent språk. Hoveddelen av prisvinnerens poesi henvender seg i du-form, en kvalitet som ofte skaper egne assosiasjoner og subjektive tolkninger hos leseren. Diktene oppleves nære, ekte og inkluderende.

Forfatteren skriver om det hverdagslige og gjenkjennbare, men berører også viktige samfunnstemaer. Han bruker bevisst et moderne språk med populærkulturelle referanser, og treffer tidsånden med mange av sine dikt.

Prisvinneren har eksperimentert med forskjellige formidlingsmetoder, og har med stemme og musikk skapt en friskhet og moderne tone i diktet som litterært uttrykk. Årets prisvinner kan trygt kalles en poesi-komet.

For sitt forfatterskap og bruk av nye formidlingsformer går Bjørg Vik-prisen 2021 til forfatter og låtskriver Trygve Skaug.

Klokka 19 Ælvespeilet – Så leste jeg Naiv. Super
En forestilling av Kai Kenneth Hanson og Henriette Vedel

Så leste jeg Naiv.Super, er en tragikomisk monolog om isolasjon, psykisk sykdom og løsrivelse, basert på skuespiller Kai Kenneth Hansons egen tilværelse engang omkring årtusenskiftet.

I forestillingen møter vi en ung mann som gamer hele natta og sover hele dagen, mens regningene hoper seg opp i skuffen og han helst bare vil slippe å forholde seg til alle de andre. Være seg om det er damen som ringer fra inkassobyrået, dysfunksjonelle familiemedlemmer, kameratene som ringer og vil ha ham med ut på øl, naboen Erlend, som visstnok har skrevet en bok, eller folk som stjeler andres leverpostei.

Han mener selv han kunne trenge en læremester. En livsklok gammel fyr som har vært ute en vinternatt før. Sånn en WAX ON, WAX OFF-type, liksom. Så en dag oppdager han tilfeldig Erlends bok i en bokhandel og begynner ved en innskytelse å lese den. Det endrer alt.

Billetter kjøper du her.

Klokka 20, Ælvespeilet – Konsert: Lost Girls

Den norske duoen Lost Girls er artist og forfatter Jenny Hval og multiinstrumentalist Håvard Volden.

Musikken flimrer, mellom klubbrytmer og gitarimprovisasjon, talte ord og melodier. Lost Girls med Voldens gitar og Hval stemme tar deg med inn i et undrende, slingrende univers på slutten av lørdagskvelden. I samarbeid med Kunsthall Grenland og Greenlight District.

Billetter kjøper du her.

2 svar på “Program Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene 2021”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..