Kategorier
kunst

Wasteland – å miste kontakten med røttene

NYE FORMER: Tapt kunnskap blir tatt vare på i Olia Gorohovas nye arbeider i porselen, i samspill med innslag av natur, tre gamle gjenstander.

En følelse av ro, vemod og leting etter røtter, møter oss i Olia Gorohovas separatutstilling Wasteland i Kunsthall Grenland i Porsgrunn. 38-åringen fra Belarus problematiserer temaer som identitet, materiell kulturarv, forfall og tilhørighet i sin poetiske kunst.

Tekst/foto: Astrid Borchgrevink-Lund

Olia Gorohova mottok i 2021 Porsgrunns porselensstipend, og utstillingen i Kunsthall Grenland viser hvordan hun har latt seg inspirere av et besøk i Belarus i 2019. Der fant hun bestemorens hus i landsbyen hvor forfedrene har bodd i århundrer. Huset hadde stått tomt i 15 år, men Olia tok med seg rustne og forlatte jordbruksgjenstander. Disse har hun tatt i bruk på en ny måte, blant annet ved å kombinere gamle former og gjenstander til ny porselenskunst.

Kontraster
Porselen sammen med tre, strå og rustne høygafler. Gamle møbler og falmede duker står i skarp kontrast til det glatte porselenets myke former. Gorohova har gjort keramiske støp av industrielle rør funnet på byggeplasser. Bueformen er en gjentagende effekt, samtidig som hun komponerer og balanserer installasjoner med gammel bondekultur til nye former og opplevelser for oss publikum.

Ny identitet
Wasteland et brutalt innblikk i å se et hjem i forfall, men kunstneren vil samtidig fortelle oss om muligheten til en ny identitet. Hun viser hvordan det er å miste kontakten med røttene, men samtidig ikke miste seg selv. Tittelen referer også til T. Eliots dikt med samme navn utgitt i 1922 som skildrer undergangsstemning og kulturell inntørking.

Utfordrer oss
Motsetningene i de forskjellige uttrykksmåtene, vises ikke bare i form av gjenstandene, men også de følelsene kunstneren utfordrer oss til å kjenne på.
Utstillingen ble åpnet av varaordfører i Porsgrunn, Anne Kristine Grøtting før kunstkritiker Lars Elton holdt en innledning der han kom med en grundig analyse av Olia Gorohovas kunst.

Olia Gorohova står støtt med utstillingen hun har skapt ved hjelp av porselensstipendet på 50.000 kroner fra Porsgrunn kommune. I tillegg fikk hun et tre måneders kunstopphold på verkstedet 1400 grader. Wasteland blir å se i Kunsthallen frem til 16. april.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..