Kategorier
Bjørg Vik Dagene kunst Nyheter Teater

Kultur-Grenland slår tilbake -to festivaler og byvandring samme helg

KULTUR TIL FOLKET: Catrine Danielsen, Greenlight District, Astrid Borchgrevink-Lund, Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene og Geddy Aniksdal, Grenland Friteater.

Folk er ikke interessert i kultur, sier lokal- og fylkesavisene. Nå samler kultur-Grenland to festivaler og en byvandring på samme helg for å fylle sentrum med arrangementer.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

De siste ukene har debatten gått i Grenland om hvorfor avisene publiserer stadig færre anmeldelser og omtaler av teater, show, konserter og anmeldelser. Vi skal formidle nyheter, ikke være talerør for foreninger og kunstnere er noe av medias svar i kommentarfeltene. Nå, i midten av september skjer en kulturell sammensmelting som burde være en nyhet i seg selv. Kunstfestivalen Greenlight District og Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene arrangeres samtidig. I tillegg har Grenland Friteater «Stedsans» og byvandring i Porsgrunn.

Tenke sammen, jobbe sammen
-Vi har visst det lenge, at Greenlight og Bjørg Vik-dagene gjennomføres på samme helg, sier Catrine Danielsen som er koordinator for kunstfestivalen Greenlight District.

-Istedenfor å se på dette som et problem og et krasj, snakket vi sammen for å finne ut hvor festivalene tangerer hverandre, og hva vi kan gjøre sammen. Samarbeid skaper ofte noe nytt.

Astrid Borchgrevink-Lund i Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagen er enig.
-Det passer ekstra godt i år. Folk har lyst på opplevelser igjen. De fleste av arrangementene våre i Ælvespeilet er snart utsolgt.

Her tenker hun spesielt på arrangementet «Bokseksjon» i Ælvespeilet hvor poeten Trygve Skaug kommer for å motta litteraturpris, og hvor biografien om Bjørg Vik lanseres. Gratisbillettene til Bokseksjon ble revet bort og måtte flytte stil større sal.

Bruker vannveien
-Vi bruker elva til å koble oss på hverandre, sier Catrine Danielsen. Greenlight har flere utstillingsåpninger med tema Skog som bakteppe i Skien fredag 17. september. På lørdag 18. går MS Dikkon fra Langbryggene i Skien, ned porsgrunnselva til porselensfabrikken. I Porsgrunn blir det porselensløype opp til Ælvespeilet hvor det er boklansering og prisutdeling før konsert som de to festivalene samarbeider om.

-Jenny Hval kommer til Porsgrunn, sier Astrid Borchgrevink-Lund. Den stemmen må du bare få med deg.

Stedsans i dagevis
Grenland Friteater har også sine byvandringer parallelt med litteratur- og kunstfestivalen. Regissør Geddy Aniksdal lover gamle høydepunkter og nye overraskelser i årets Stedsans – Park, promenade, pønk og porselen, som i år tar publikum med fra Vic-parken til porselensfabrikken.

Så får vi se om avisene dukker opp for å skrive om kulturelle happenings i Grenalnd. Porsgrunns Dagblad og Varden skal i alle fall være i panelet under debatten Kulturopprøret som avslutter litteraturfestivalen søndag ettermiddag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..