Kategorier
Anmeldelser

Finn Feilen: Skarp norsk samtidslitteratur

finn feilen 3
Krimforfatter og tidligere etterforsker Finn Feilen er lei hele greia

Finn Feilen er krimforfatter og avdanket etterforsker. Han er mislykket. Han holder ikke tritt lenger. Han er lei hele greia som heter livet. Helst vil han bare dø. Og gi ut en diktsamling.

Det finnes ikke mange norske tegneserieromaner- tidligere i høst kom forfatterpseudonymet Tor Ærlig ut med boken «Femti ord for regn», med melankolske og kule undertoner – en melankulsk og resignert samtidsroman.

Hovedpersonen, Finn Feilen er snart seksti år, en tidligere etterforsker som på eldre, ensomme og avdankede dager har skrevet krimbøker nesten ingen leser. Åtteogførti bøker har det blitt uten at berømmelsen eller salgstallene har tatt av. Alle bøkene har titler som inneholder ordet ‘død, fordi Feilens forlegger mer død selger. «Død uten adresse», «Døden ringer alltid tre ganger», «Døden går i terapi», «For døden er vi alle lik,» er noen av minstselgerne til Finn Feilen. Bøker med død i tittelen selger ikke likevel, folk vil ha krimhypere som Bo Hesbøl som akkurat har gitt ut «Granateple». En bok som gjør Feilen enda mer deprimert. Han er lei, av livet av seg selv, han føler seg allerede død, og aller helst vil han kutte ut krimbøkene og gi ut en diktsamling; «Femti ord for regn.»

finn feilen 2
Finn feilen: Feit, forfyllet og ferdig

Tor Ærlig, eller Tor Erling Naas har tegnet og skrevet romanen med en lekker strek som går i melankolsk gråblått for nåtidens Finn Feilen og i kult sepiabrunt i tilbakeblikkene til tiden da Feilen var etterforsker på syttitallet. Innimellom får vi gufsete epistler hvor døden farer som en stum og uttrykksløs mann gjennom landet, og legger igjen kjølige lik i sine fotspor. Feilen forsøker selv å avslutte sin egen misære flere ganger i løpet av romanen, uten å lykkes. Det er hele tiden en gammel sak som gnager ham, som holder ham oppe på et vis, og som han på en resignert måte ruller opp underveis i historien.

Foto: Ubok.no
Foto: Ubok.no

Litt sortering. Tor Erling Naas er en tegneserieskaper og musiker fra Porsgrunn. Naas var vokalist, gitarist, komponist, tekstforfatter og primus motor i det norske rockebandet Kaptein Tordenbrak på nittitallet. Av hans nyere musikalske prosjekter kan nevnes bandet «Sofagruppen». I 2003 ga Naas ut tegneserieheftet «Hjertemosaikk» om tegneserieskaperen Tor Ærlig, og i 2006 kom tegneserieboken «ser du meg nå». I 2012  fikk Tor Erling Naas prisen Ordknappen for sin bok «Apefjes», og i 2010 kom tegneseriebiografien «Jeg, Tor ærlig» på Egmont forlag, som altså er forfatteren og skaperen av årets bok, «Femti ord for regn» og Finn Feilen.

Tegneserier er en forsmådd sjanger i litteratur-Norge, men likevel et område med høy kvalitet og internasjonal annerkjennelse. En strek er mer avslørende enn en dunkel uforståelig setning, og gjort på den rette måten kan noen litterære virkemidler ha større kraft når de er tegnet enn når de er skrevet. Tor Ærligs bok kan sammenlignes med Steffen Kvernelands «Amputerte klassikere» og årets Munch-biografi. Avanserte, elegante tegneseriebøker som krysser sjangere og kunstuttrykk.  Forfatteren bruker moderne filmkameravinkler for en del av tegningene/scenene, noe som skaper intensitet og fremdrift. Likevel er det kombinasjonen av strek og tekstlig uttrykk som gir «Femti ord for regn» en helhetlig, troverdig og spennende form. På et dypere plan forsøker Tor Erling Naas å belyse noe som opptar mange samtidsforfattere i Norge; de indre kvaler, avstand mellom individ og samfunn, ensomheten, resignasjon – og hvor i helvete var det at verden gikk av hengslene.

finn feilen 1

Femti ord for regn
Tor Ærlig
Egmont serieforlag 2013
152 sider

pea byline

Ett svar på “Finn Feilen: Skarp norsk samtidslitteratur”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..