Kategorier
Nyheter

Tar tak i det vesentligste


ETABLERTE FORFATTERSTUDIET: -Det at mange ting skjer, er ikke det samme som at vesentlige ting skjer, forfatter Eldrid Lunden som er nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Lunden som er professor emerita i skrivekunst, etablerte forfatterstudiet i Bø. Foto: Kai Hansen.

Jeg skriver fort ned reaksjoner, gjør alltid det. Er jo forfatter. Men med denne ble det annerledes. I fjor tenkte jeg «Herregud, jeg har en bok her». Eldrid Lundens stemme synger. «Det er berre eit spørsmål om tid» er nominert til Nordisk Råds litteraturpris, og i oktober kommer fasiten.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund

-Klart det er hyggelig. Veldig hyggelig. Og jeg ble overraska. Litt som julaften, ler hun mildt og forteller om arbeidsprosessen til boka som er tilegnet ektemannen som døde i 2014.
-Det er en personlig bok, men ikke mer personlig enn de andre bøkene mine. Lesere av «Det er berre eit spørsmål om tid», forteller meg at de griner når de leser denne. Jeg griner sjøl, jeg også.
-Jeg skriver fort ned, men bruker tid på refleksjon i etterkant. Stryker ikke så mye og holder gjerne på med andre ting samtidig, forklarer Eldrid Lunden som vet hva hun snakker om. Dama som etablerte landets fremste forfatterutdanning i Bø, er professor emerita i skrivekunst.
-Jeg går ikke rundt og tenker kun poesi, men lever et helt vanlig liv med mine interesser og engasjement. Men på et tidspunkt begynte jeg å formulere, sier Lunden som debuterte med «F.eks. juli» i 1968. Hun regnes som en av våre fremste diktere med et særpreget språk og en nysgjerrig tilnærming til verden.

Skrive med løst håndledd
-Jeg skriver ikke jevnlig, men noterer.
-Hva er ditt beste råd til alle som ønsker å skrive godt?
-Man må være sjølkritisk og skrive med løst håndledd, som det heter. Vi er så vant til å kontrollere alt, men med kunst er det annerledes. Skriv først og vurder etterpå. Mitt inntrykk er at folk er veldig kritiske til egne ting. De greier ikke løfte blikket, mener Eldrid Lunden som tror det å være ung forfatter er en hard skole.
-Det at mange ting skjer, er ikke det samme som at vesentlige ting skjer, sier hun til Litteraturgarasjen.

Bjørg Vik-prisen
Eldrid Lunden har gitt ut en rekke dikt- og essaysamlinger. Hun har mottatt flere utmerkelser og priser, som Bjørg Vik-prisen i 2016. «Lunden påvirket litteraturen med en særegen og uredd stemme» sa juryen fra Porsgrunn under utdelingen av Bjørg Vik-prisen.

Klokt og kresent
«Det er berre eit spørsmål om tid» som er utgitt på Aschehoug Forlag, blir sjangerfestet som kalenderdikt. Juryen har begrunnet nominasjonen med blant annet følgende ord; «Skjebnefellesskap er nok et overordnet stikkord for lesningen av denne dikteren, fra den særegne feministiske åpningen, gjennom den utrettelige utviklingen av forfatterskapet der hun viser en påfallende vilje og evne til å aksentuere en skrift som stadig leter opp nye måter å favne virkeligheten, og frem til den utsøkte fornyelsen i de senere bøkene. Uansett anslag og format er det alltid en sterk, personlig kraft til stede i Lundens diktning. Hun skriver klokt og kresent. Hun tar i bruk og omformer tradisjonelle motiver og temaer med sin likefremme, flytende stil.»

Vinneren av Nordisk råds litteraturpris 2019 blir presentert 29. oktober i Stockholm. Vinneren mottar prisstatuetten “Nordlys” og 350 000 danske kroner. Den andre norske forfatteren som er nominert til årets pris, er Jan Grue.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..