Kategorier
Anmeldelser

Jenta i røyken

Vi var aluminiums-ungar synger Geddy Aniksdal og holderfanen høyt for arbeiderklassen. Vi er en klasse for seg, fortsetter hun og synger om farens svarte striper av koks i nakkehuden selv etter han hadde vaska seg.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen. Foto Astrid Borchgrevink-Lund

Konsertforestillingen Alumiumsongar er en reise fra Hydros smelteverk på Årdalstangen i indre Sogn til Aniksdals teaterliv i Porsgrunn. Låtene varierer fra kampsanger, familieskildringer, drikkeviser til balladeperlen «I lomma til bror». I alle Aniksdals tekster ligger det en rakrygget stolthet av hvor hun kommer fra – geografisk og samfunnslag.

Rockejenta i sommerkjole
Geddy Aniksdal har samarbeidet med komponist GuttormGuttormsen i flere tiår, kjennskapet og vennskapet har gjort at arrangementene er spisset mot Aniksdals stemme og stil. Vi kjenner igjen figurer fra Aniksdals soloforestilling, «Mitt liv som mann». Det er ektemannen Lars Vik som har regi på forestillingen. Han har fått frem noe originalt og spennende i Aluminiumsongar ved å vise et bilde av rockejenta med sommerkjole som flykta fra småbygda. Aniksdal har en særegen vokal og en sjelden formidlingsevne.

Kunstneriske uttrykk om industri
Med Aluminiumsongar har vi det siste året fått fire tydelige kunstneriske uttrykk for industri- og arbeiderkultur i Telemark. Stian Johansen fra Skien ga i januar ut romanen «Norge og døden» på Aschehoug forlag. En poetiskroman basert på besteforeldrenes historie. De kom fra Trøndelag til Porsgrunn på femtitallet fordi mannen fikk jobb på Hydro. 
Amalie Kasin Lerstang fra Notodden kom i vår med den kritikerroste diktsamlingen «Vårs» på Cappelen Damm. I juni hadde Grenland Friteater og regissør Tor-Arne Ursin premiere på «Meierislaget», som nå følges opp av Geddy Aniksdals debut som lettmetall-vokalist. Felles for alle disse prosjektene virker å være et ønske om å formidle en stolthet av å ha røtter i et industrisamfunn.

Rørende reise
Aluminiumsongar er en ærlig og modig og rørende reise fra smelteverket i Sogn til svingende seidler på Sailor Inn. Aniksdal er med sin konsertforestilling med på å understøtte en stolthet for arbeiderklassen. Hun har en tøff attitude og røyk i håret. Hun må gjerne skrive mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..