Kategorier
Arrangementer Nyheter Video

Kjøpmannen som ble pilgrim

IMG_6037
GIKK LANGT: Jan Kjell Rugtvedt (t.h.) dro til Spania for å finne veien. På El Camino gikk han 79 mil mot Santiago De Compostela. Samtale på Wald med Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Jan Kjell Rugtvedt fra Bamble begynte på et tidspunkt å bli lei av butikkhyller og dagligvarekjeder. Motivasjonen forsvant. Livet var i motbakke. For å snu det negative bestemte han seg for å gå. Og han gikk. 79 mil gjennom Spania. El Camino de Santiago. Veien var målet.

Det var stuvende fullt i lokalene til Wald i Storgata i Porsgrunn da kunst- og kulturbutikken inviterte til samtale og foredrag om gå på den spanske landeveien. Publikum kom i alt fra finsko til treningstights. Her var vandrere i alle aldre. Noen hadde gått Nordkapp – Lindesnes via Siljan, mens andre var mest nysgjerrige på det meditative ved å gå. Renselsesprosessen. Mange hundre fulgte også livesendingen på facebook.

Se samtalen med vandreren fra Bamble her.

Jeg er realist av type, sa Rugtvedt. Jeg leter alltid etter naturlige løsninger. Men da jeg satt i en liten kirke, sliten og med gnagsår og leste en tekst jeg fikk av ei av nonnene som hadde sitt virke der, var det som en demning brast i meg. Tårene trillet. Jeg lurer fortsatt på hva det var for noe.

IMG_6032
LYDHØRE: Butikklokalene til Wald i Storgata i Porsgrunn var fylt til randen av folk som ville høre om å gå. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Å gå gjør noe med deg, fortsatte han. Skrittene, de gjentagende bevegelsene, vondtene etter mil og dager på grus. Møtet med naturen, varmen, luktene, alt påvirker. Men mest menneskene du treffer. Noen timer går du sammen med en person, hører hennes historie, så ses dere kanskje aldri mer. Det gjør noe med deg. Slik var det i alle fall for meg. Noe har forandret seg. Kanskje har horisonten blitt utvidet.

Rugtvedt fortalte om de små landsbyene i samtalen med Litteraturgarasjen Per Erik Buchanan Andersen. Hvordan det langs hele pilgrimsveien til Santiago De Compostela er lagt opp for vandrere. Herberger med senger, enkle rimelige måltider. Landskapet nord i Spania minner mye om Norge, sa han. Frodige enger og skoger, elver og åser.

Publikum hadde mange spørsmål, og det ble sent før folk gikk. Rugtvedt viste bilder og ga gode råd. Uansett hva slags motivasjon du har for turen, så anbefaler jeg den. Den får deg til å gå videre. Men det aller beste tipset jeg kan gi, både for landeveien og livet er: Ha gode sko.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..