Kategorier
Bjørg Vik-dagene 2016

Bjørg Vik-dagene 2016 – Program fredag 30. september

frode grytten 3
MENN INGEN TRENG: Forfatter Frode Grytten kommer til Porsgrunn for å snakke om sin nyeste novellesamling. Foto: Paul S. Amundsen.

Fredag 30. september.

Kl. 12.30 på Porsgrunn bibliotek – KLADD

KLADD LOGO

Litteraturgarasjen og Porsgrunn bibliotek har invitert elever ved Porsgrunn Videregående skole til å skrive egne tekster, vise frem foto, tegninger, lyd og video. Arbeidet er i full gang og vi er spente på hva som vises i Porsgrunn bibliotek denne ettermiddagen. Biblioteket lager også til en utstilling av arbeidene.

kl 14.00. Kulturhuset Ælvespeilet – Min forestilling om mor

I samarbeid med Hvite busser

bente-portrett-annonsebilde

Min forestilling om mor

Kulturhuset Ælvespeilet.Forestillingen er gratis, men krever påmelding på grunn av begrenset antall plasser. Påmelding skjer til Ole Johnny Hansen i Hvite Busser,ojh@hvitebusser.no, eller mobil 916 95 812.

En forestilling basert på Lise Børsums bøker, artikler og brev, samt intervjuer med Bente Børsum.
Dramatisering og regi av Anne-Karen Hytten

Jeg heter Bente Børsum. Jeg er skuespiller, og jeg har en historie å fortelle. En historie som har bodd i meg så lenge jeg kan huske

Slik begynner Bente Børsum sin gripende historie om sin mor, Lise Børsum, som fra å være en godt gift legefrue på Oslos beste vestkant, snublet inn i motstandsbevegelsen da annen verdenskrig brøt ut. I 1943 ble hun arrestert, torturert, og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Da hun kom hjem igjen etter krigen greide hun ikke å forholde seg til sitt tidligere liv. Hun forlot familien. Og Bente.

Forestillingen, som er en frittstående sceneproduksjon etter initiativ av Bente Børsum, har siden urpremieren på Cafeteatret i Oslo i nov. 2006 blitt spilt på de fleste teaterscener i Norge, bl. annet på Nationaltheatret i to omganger.
Bente Børsum portretterer en lang rekke personer i sin monolog, og har høstet strålende kritikker.

Bente Børsum er en av de mest allsidige og respekterte norske skuespillere i sin generasjon. Hun er kjent fra store roller på teater, film og TV, og har vært en bærende kraft på Oslo Nye Teater i over tyve år. Hun har vært rektor på Statens Teaterskole, og har mottatt flere priser for sitt arbeid

Regi: Anne-Karen Hytten
Scenograf: Christine Lohre
Fiolin: Suzanne Schwarz
Lys: Magnus Mikaelsen
Produsent: Margrethe Aaby

Fredag 30. september.
Kveldsprogram på Porsgrunn bibliotek fra kl. 17.00 – 20.30.
Dørene åpner kl 16.30.
Pris kr 250,-. Billetter kjøpes på biblioteket.

Hanna Dahl
Hanna Dahl. Foto: Julie Pike.

Hanna Dahl er fra Modum. Hun har utdanning i språk og litteratur, med vekt på Russland og det tidligere Jugoslavia. Hun hadde novellen «Korsdrager» på trykk i Norske Granta 3. Hanna Dahl bor i Oslo. i 2015 ga hun ut novellesamlingen Rønneimperiet som hun ble nominert til Brageprisen for.

I samtale med Gina Winje.

fredrik b passfoto
Fredrik Brattberg. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Fredrik Brattberg er en norsk komponist og dramatiker. Brattberg ble tildelt Ibsenprisen 2012 for stykket Tilbakekomstene. Han har studert komposisjon hos Wolfgang Plagge. Både hans komposisjoner og dramatikk har form og repitisjoner som sentrale elementer. Tilbakekomstene har blitt oversatt til en rekke språk og blitt oppført i over tjue land.

Brattberg er husdramatiker på Dramatikkens Hus. Han er bosatt i Porsgrunn.

frode grytten 3
Frode Grytten. Foto: Paul S. Amundsen.

Frode Grytten debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. Siden har han skrevet romaner, noveller, dikt og barnebøker. Bikubesong (1999) ble tildelt Brage-prien og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Grytten jobber også med musikk og lydbilder til egne dikt. I 2014 debuterte Frode Grytten som dramatikar med stykket Sånne som oss. Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene den 10. mai 2014 og gikk for fulle hus kvar kveld. I september 2016 gir Grytten ut novellesamlingen Menn som ingen treng.

I samtale med Per Erik Buchanan Andersen, Litteraturgarasjen.

Christiansen-Rune
Rune Christiansen. Foto: Morten Brun.

Rune Christiansen ble en sentral og innflytelsesrik poet allerede med sin første bok Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt ti diktsamlinger, den siste Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter utkom i 2011. Han har også gitt ut flere kritikerroste romaner, blant andre Intimiteten (2003), Fraværet av musikk (2007), og Krysantemum (2009). Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014) er Christiansens åttende roman. For denne ble Christiansen tildelt Brageprisen.

I samtale med Miriam Stendal Boulos.

Boulos-Miriam-Stendal
Miriam Stendal Boulos. Foto: Andreas Stendal Boulos.

Miriam Stendal Boulos er utdannet litteraturviter. Hun skrev sin doktorgradsavhandling om J.M.G. Le Clézios forfatterskap og utga i 1999 boken Chemins pour une approche poétique du monde. Le roman selon J.M.G. Le Clézio. Det var i en felles kjærlighet til fransk litteratur at hun møtte Rune Christiansen første gang. Et kjennskap som har ført til boken Lykke og eksil (oktober 2016) om Christiansens forfatterskap. Boulos er bosatt i Bærum.

I samtale med Rune Christiansen.

 

Kl. 18.00 Grenland viser The Shining – Ondskapens Hotell
Teatersalen i rådhuset.
pris kr 100,-. Billetter kjøpes ved døren. Kontant.

the shining

 

Kl. 20.00 Kulturhuset Ælvespeilet
Edith Piaf, l’enfant resilient – løvetannungen – en forestilling av og med Anita Torvund.
Arrangør: Ælvespeilet.

Pris kr 200,-. Kjøpes på Ælvespeilets nettsider.

Anita Torvund

Edith Piaf var blant de aller største sangerne og cabaretkunstnerne. L’enfant resilient, løvetannungen, var gatesanger i Paris før hun ble oppdager i 1935. Hun ble også med i teaterstykker, operetter og filmer. Piaf framførte dramatiske tolkninger av tekstene. Det harmonerte godt med hennes kompliserte livsforhold, som inkluderte alkoholmisbruk og andre rusproblemer.

Med sin særpregede stemme og intense scenepersonlighet vant Edit Piaf etter hvert en enorm popularitet både i Europa og USA. Mange av innspillingene hennes er blitt klassikere, blant annet La vie en rose, Non je ne regrette rien, Milord og Trois Cloche.

 

Kl. 20.30 Nytappa – Litterær byrangling
Biblioteket – Musikkpaviljongen – Bistroen – Coop-smuget – Karjolen

Bølgen – Ælvespeilet.
Pris kr 100,-. Kontant.

Geddy-Aniksdal

Vandreleder: Geddy Aniksdal, tonefølge: Leif Winther

Geddy – Lesehestkviss med knegg, Tor Arne Ursin leser Jan Erik Vold,
Smugmusikk og litterære duggperler.
Lars Vik leser utdrag og forsøker å korrigere mor Bjørg Viks novelle «Ung gutt i motlys».
Tekst av Gyrid Axe Øvsteng. Regi: Kjersti Posti Høgli. Fremføring: Geddy Aniksdal.

Nytappa-gjengen
NYTAPPA FOLK: Lars Vik, Tor Arne Ursin, Kjersti Posti Høgli, Leif Winther, Gyrid Axe Øvsteng.

 

Kl. 22.00 Svarte natta. Dørene åpner kl 21.00
Kulturhuset Ælvespeilet.
Pris kr 200,- Billetter kjøpes på Ælvespeilets nettsider.

svarte natta arrangementsbilde

Festivalkafé med konsert

Som en del av Bjørg Vik-dagene 2016 inviterer Litteraturgarasjen til et unikt nattarrangement i foajéen i Ælvespeilet.

Fire poeter trøkker til med musikk, tekster, sang og lyrikk på svarta natta. Hør Frode Grytten,
Pedro Carmona Alvarez og Skiensduoen Stian Johansen og Gøran Grini.

Denne kvelden bør du ikke gå glipp av.

Støttespillere til Bjørg Vik-dagene 2016 :
Porsgrunn bibliotek
Porsgrunn kommune
Porsgrunns Dagblad
Sparebanken Sør
Telemark Fylkeskommune
Grenland Friteater
Hvite busser
Porsgrund Porselæn
Kulturhuset Ælvespeilet
Kunsthall Grenland
Leiken Vik
Ikke bare brød
Grenland Filmklubb
Kai Hansen
Diktets venner
Ark Dyring

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..