Kategorier
Nyheter

Borgehavens nye bokklubb

borgehaven1
MØTER OM BØKER: Borgehaven Bo- og rehabiliteringssenter og Litteraturgarasjen har startet bokklubben som er åpen for alle. Gamle kokebøker ble ivrig diskuttert på dette møtet med Reidar Bering, (f.v) Magny Jensen Hedvig Elvig-Pedersen, Inger Johanne Vik og Arnfinn Myre.

 

Fru Henriksens makroner og hellefisk på fat. Det er noe av det som ble diskutert på første møte i den nystartete litteraturgruppa på Borgehaven Bo- og rehabiliteringssenter i Porsgrunn.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

Senteret har i samarbeid med Litteraturgarasjen startet en litteraturgruppe der temaet blir valgt etter lystprinsippet. Hver siste torsdag i måneden møtes brukere av senteret for å prate om romaner, dikt og forfattere man har et ekstra godt øye til. På det første møtet var temaet gamle kokebøker. Og noen av dem var så gamle at oppskriftene er skrevet med gotisk skrift.

Kokebok i krigsdager
-Se her, det står ikke bare oppskrifter, men også fine råd for husholdningen. Det er slett ikke dumt, mener Inger Johanne Vik og blar i en riktig gammel årgang.
-Slike råd bør man få med i dagens kokebøker også. Her finner vi blant annet tips om å spikke pinnen til ovnen. Men det er jo ikke alt som er like nødvendig i 2014, humrer hun.
-Ja, og hvordan lage majones. Det er ikke like lett å få til alltid. Eggene må ha romtemperatur, mener Magny Jensen og blar om på gule boksider.

På bordet foran oss ligger kokebøker av Henriette Schønberg Erken og Hanna Winsnes. Helga M. Christensens «Kokebok i krigsdager» og godt brukte hefter med oppskrifter på fløtevalfler og swissrull.

borgehaven3
HISTORIER OG MAT:Inger Johanne Vik fortalte fra Olaug Løkens kokebok fra 1925 og leste opp flere oppskrifter på vers for litteraturgruppa.

 

Sølvkake og fromage
-Under krigen dukket det opp mange potetoppskrifter. Faktisk måtte man søke om å få sette på poteter i hagen, forteller Reidar Bering. Inger Johanne Vik husker de hadde en egen parsell med poteter og kålrot på Kammerherreløkka.
Vi blar i flere kokebøker. En av dem er fra 1888. og vi finner ingredienser til både sølvkake, kokusmakroner, knepkaker og karamellfromage.

Nydelige Haldis
-Her er det så mange fristelser, smiler Hedvig Elvig-Pedersen mens gruppa på biblioteket er enige om at det er lett å bli sulten etter en time med kokebøker. Likevel blir tema for neste møte noe helt annet enn bøker om mat og søtsaker, selv om det frister aldri så mye.
– Jeg ønsker meg en time med dikt og velger meg Haldis Moren Vesaas som jeg kjente godt, forteller Arnfinn Myre. Vi andre er hjertens enige. En torsdagstime med Haldis-dikt blir fint.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..