Kategorier
julekalender 2014

17. desember – Malgorzata Milewska Sundberg – Piken med svovelstikkene/Når vi døde vågner

17 desember malgorzata

 

Malgorzata Milewska Sundberg er en av verdens mest ettertraktede og anerkjente harpe-solister. Hun er Doktor i musikk innen kunstdisiplinen instrumentalfag. Doktorgraden tok hun ved Fryderyk Chopin Musikkuniversitet i Warszawa 2009.

 

GOD JUL! KJÆRE LITTERATURGARASJEN

Rundt juletiden, lengter jeg etter mine kjære og tilkaller minner helt fra barndommen. For meg er juletiden litt vemodig og reflekterende tid.

Jeg vil gjerne fortelle om mine første møter med nordisk litteratur som jeg leste og som gjorde et uforglemmelig stort inntrykk på meg. Det er lenge siden, det var lenge før jeg kom til Norge.

Da jeg vokste opp i Warszawa etter krigen var det nesten umulig å få tak i bøker. Min far var musiker og reiste rundt med sitt ensemble. Jeg husker veldig godt en jul, jeg var ni eller ti år og fikk en spesiell gave fra min pappa. Det var en samling av Hans Christian Andersens noveller. Den første novellen pappa leste for meg gjemte jeg godt i mitt hjerte og jeg har aldri helt kunne glemme den. Den kommer til meg hver jul.

Det var «Piken med svovelstikkene». Eventyret om den fattig piken som begir seg barbent ut på nyttårsaften for å selge svovelstikker. Ingen ville kjøpe av henne eller gi henne en. Hun ser hvordan det feires nyttår i husene omkring. Hun tør ikke gå hjem uten å solgt en eneste svolvestikke. For å varme seg tenner hun svovelstikker og ser vakre syner i ilden, hun ser mat, varme og familieliv. Men bildene forsvinner straks ilden slukner. Hun ser sin døde mormor og ber henne om å ta henne med seg og hun tenner alle svovelstikkene i sin iver etter at mormor ikke skulle forsvinne. Da tar mormoren pikens hånd og de flyr mot himmelen.

Morgenen etter blir den lille piken funnet død og ihjelfrosset, med røde kinn og et smil på leppene. Alle syntes det er tragisk, men ingen forstår hvilken glede hun hadde hatt rett før hun døde.

Jeg hadde også et annet spesielt møte med norsk litteratur før jeg flyttet hit. Allerede da jeg var student på Musikkakademiet i Warszawa arbeidet jeg for det Polske Radio og Teater. Jeg komponerte musikillustrasjoner for soloharpe til teaterstykker. Den første var til et drama av Henrik Ibsen, ”Når vi døde våkner”. Jeg spilte på scenen, det var en stor opplevelse å føle hele dramaet.

Drama handler om Arnold Rubek, som er en aldrende billedhugger som er kommet hjem til Norge på et sommeropphold etter å ha bodd mange år i utlandet.

Stykket var Ibsens siste. Det har en kunstnertematikk, og diskuterer spørsmål omkring forholdet mellom liv og kunst som kan ha vært påtrengende for Ibsen ved avslutning av forfatterskapet.

I dette stykket stilles spørsmålet: Valgte jeg riktig i livet?

Da jeg kom til Norge i nittensyttiseks befant jeg meg plutselig og tilfeldig i en robåt i Vestlandsfjord. Det blåste opp til storm på kort tid og fjellsidene var høye og mørke. Det hele var dramatisk. Vi holdt i båten og hverandre og med ett sa jeg til min mann, Ove som rodde. «Nå forstår jeg Ibsen!»

Jeg avslutter med et sitat fra Ibsens stykke hvor Rubek sier:

For jeg er født til kunstner, ser du. – Og blir så aldri annet enn kunstner allikevel.

 

God jul til alle gode venner fra Malgorzata

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..