Kategorier
Arrangementer

Hjemme, der jeg kommer fra

hjemme der jeg kommer fra

«Chris Offutt skriver om lørdag kveld så at du alt kan kjenne pekefingrene fra søndag morra brenne i deg.» Dette skriver Levi Henriksen i forordet til novellesamlingen «Hjemme, der jeg kommer fra». Boka er resultatet av en dugnad av de sjeldne. Levi Henriksen har fått med seg forfattere og musikere som Vibeke Saugestad, Vidar Kvalshaug og Lars Ove Seljestad til å oversette Offuts noveller. Dette er litteraturens svar på «Cohen på norsk». Bare mye mørkere.

Tekst: P. E. Andersen

«Jeg leste en gang et intervju med den store biljardspilleren Minnesota Fats. Da han ble spurt om han hadde noe godt råd for hvordan man best skulle spre kulene med det første støtet, svarte han: «Treff så hardt du kan og håp på det beste.» Jeg prøver å følge dette rådet i alt jeg skriver. Og nå ser det ut til at kulene har hoppet rundt på filten og havnet i en lomme i Norge.»

Chris Offutt i etterordet til novellesamlingen «Hjemme, der jeg kommer fra».

Vi er i midtvesten. «United we stand, diveded we fall,» er slagordet til Kentucky, staten ved foten av Apalanche-fjellkjeden, Cherokeestammens gamle jaktmarker. Og Chris Offutts land. I dag er det ikke mange indianere igjen. Offutt skriver om hillbillies, rednecks og white trash.

Offutt ble kåret til en av de mest lovende forfatterne i nittitallets Amerika, han skrev for det meste noveller og debuterte i 1992 med «Kentucky straight», en novellesamling skrevet i andreperson. På et tidspunkt stilnet det, og mot slutten av 2000-tallet dukket Offutt opp igjen som manusforfatter til tv-seriene True Blood og Weeds.

Det blir alltid en avsporing å sammenligne et forfatternavn med et annet. Men Cormac McCarthys rå stil eller kanskje også Hemingway lurer et sted i bakgrunn her.

«Jeg vasket opp i Arizona, kjørte budbil i New York, jobbet som bartender i Boston og var turistguide på en båt i Florida. Jeg jobbet som kelner, klipte gress, solgte blomster fra en tralle og tok bilder av barn på kjøpesentre. Jeg fikk ofte sparken, men jeg sluttet enda oftere.» Utskuddet Offutt levde et omflakkende liv før den første novellesamlingen. Og det er den siden av USA han viser oss i historiene sine. Den skitne sannheten, slik sannheten er. Sally som fikk en mynt av prestekonen som prevensjonsmiddel. Hun skulle knipe dem sammen med knærne og aldri la den falle til bakken med menn i nærheten. Historier om kraftige menn med skjegg og skyggelue. Svik og ensomhet. Realistisk, brutalt, vakkert og ekte.

Levi Henriksen tok initiativ til en unik litterær dugnad. Elleve forfattere har oversatt og tolket Offutts noveller på hver sin måte, uten vederlag.

Den 1. oktober kommer Chris Offutt sammen med Vibeke Saugestad og Levi Henriksen til Ælvespeilet kulturhus.

Mer om Offutt og bokprosjektet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..