Kategorier
Bokpraten Nyheter

Dyktige bokdamer

Dyktige og driftige. Ingunn Geving (til venstre) og Ingrid Stavran på Porsgrunn Bibliotek.
Dyktige og driftige. Ingunn Geving og Ingrid Stavran på Porsgrunn Bibliotek.

På omtrent 800 filialer rundt omkring i landet er det samlet ca. 25 millioner bøker, lydbøker, cd’er og filmer, og på landsbasis lånes det ut 5 av disse til hver innbygger hvert år. Bibliotekene er de egentlige litteraturhusene.

Tekst: P. E. Andersen/Foto: Astrid Borchgrevink Lund

Hipt & hot på biblo’

På Porsgrunn Bibliotek, et typisk småbybibliotek er det fem hundre besøkende hver dag; studenter, pensjonister, næringsdrivende, barn og voksne. «Noen kommer innom bare for å lese aviser og ta en kopp kaffe. Vi er nok det best besøkte stedet i byen,» sier Ingunn Gevin og Ingrid Stavran som er ansvarlige for bibliotekets ukentlige «Bokprat.»

«Det rene utlånet av bøker har gått ned over hele landet de siste årene, men bibliotekene får stadig flere besøkende,» sier Stavran. «Bibliotekene blitt flinke til å lage arrangementer og invitere folk inn. Vi bibliotekarer er mye mer spennende enn mange tror.»

Folkeopplysning på sitt beste

Historisk finner vi oppføringer om de første almuebibliotekene og leseselskapene helt tilbake på 1600-tallet. På 1800-tallet var folk som Henrik Wergeland og Eilert Sundt pådrivere for å gi statlig støtte til biblioteker på landsbygda, men først i 1947 ble det lovfestet at alle kommuner skulle ha et folkebibliotek med gratis tilbud til befolkningen.

«Egentlig en vill tanke. Gratis bøker til alle. Hadde noe slikt blitt foreslått i dag, hadde det vel aldri blitt vedtatt,» smiler Stavran.

bobpraten-2-nett

Bokprat

Midt på dagen hver torsdag samles mellom 20 og 40 mennesker seg i foajeen på toppen av trappa til annen etasje for en bokprat. «Noen ganger går vi tom for både kaffe og stoler.» I Bokpraten har en av bibliotekarene valgt seg ut en eller to bøker de gjerne vil anbefale eller snakke om.  Ingrid Stavran har jobbet blant bokhyllene i over tretti år, og mener at Bokpraten er et høydepunkt i uka. «Klart det er gøy! Vi prøver å finne kvalitetsbøker som kanskje ikke står på bestselgerlistene. De får jo omtale likevel. Det kan være alt fra nye forfattere til gamle klassikere. Ofte klarer vi å overraske. Vi synes jo det er litt moro å vise hva vi driver med her på huset.»

Anbefalinger på Litteraturgarasjen

«Vi er jo opptatt av at interessen for bøker skal øke.» Litteraturgarasjen vil utover høsten publisere en del av anbefalingene fra bibliotekene omkring i Grenland. Kanskje får tips og ideer til bøker du ikke engang visste ventet på deg.

Jeg er enig – bibliotekarer har mye mer å by på enn de later som.

pea byline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..