Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene arrangeres 19. – 22. september 2019 og støttes av: Sparebanken Sør, Nasjonalbiblioteket Bokåret 2019, Kulturrådet, Telemark Fylkeskommune, Ælvespeilet, Porsgrunn bibliotek, Porsgrunn kommune, DuVerden Vitensenteret, Kvindernes Læseforening og Elvespeilet mat & vinbar.

Her er programmet:

Torsdag 19. september klokka 19 -Jentekraft – Porsgrunn bibliotek.

Åpningen av Porsgrunn litteraturfestival kalles også Bjørg Vik-foredraget.

Festivalåpning Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene.
Åpning ved kultursjef i Porsgrunn, Mariann Eriksen.
Et knippe unge jenter fra Porsgrunn har i regi av Den kulturelle skolesekken gitt ut boka «Ordskjelv – tretten stemmer. Du får høre noen av jentene lese selv.

Maria Kjos Fonn skapte debatt og fikk stor suksess med romanen «Kinderwhore» i fjor. Nylig mottok hun Tanums kvinnestipend. Du møter henne på biblioteket i samtale med Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink-Lund.

Marta Breen er en av våre beste, kuleste og mest feministiske foredragsholdere. Med humor og skarp innsikt setter hun hverdag, historie og holdninger i kontekst. Hør henne snakke om sin nyeste utgivelse «Om muser og menn».

Arrangementet er et samarbeid mellom Litteraturgarasjen, Porsgrunn bibliotek og Kvindernes læseforening.

Inngang kr. 100.
Velkommen

Torsdag 19. september klokka 21 – Ælvespeilet – Ljodahått

En usedvanlig gjeng fra Norge og Europa gir nytt liv til noen av
Norges største diktere gjennom tidene.
Sterke tekster synges på norsk til originalkomposisjoner fra Ljodahått.
En herlig blanding av musikalske stilarter. Folk, rock, pop, jazz og vise fremføres i overraskende tolkninger, fra ofte glemte menneskelige landskap.
Billetter får du kjøpt her.

Fredag 20. september klokka 19 – Porsgrunn bibliotek – Kveldsskiftet

Forfattermøte med skitt under neglene.

Tre forfattere som skriver og prater om industri- og arbeiderbakgrunn.

Jan Kristoffer Dale fra Froland fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2016 for ”Arbeidsnever”.

Den fikk også Amalie Kasin Lerstang i 2014 for sin roman ”Europa”. I fjor ga hun ut diktsamlingen ”Vårs» om arbeiderbakgrunn og oppvekst på Notodden.

Stian Johansen fra Skien har skrevet om besteforeldrene som flyttet fra Trøndelag til jobb på Hydro i ”Norge og Døden”.

Fredag 20. september klokka 21 – Ælvespeilet – Blåfredag spesial

Hovedartist: Erlend Ropstad – tilbake på Blåfredag i Ælvespeilet.
Albumet som ble sluppet 25. januar har overgått Ropstads tidligere svært kritikerroste utgivelser og mottakelsen fra fans har også vært overveldende. Flere konserter er allerede utsolgt og Erlend selv tar det hele med lett sørlandsk distanse. Ropstad skriver på dialekt til musikk i rocklandskapet som liker det høyt, direkte og dynamisk. Dette er hjerteskjærende realisme, mørkt, men også med oppløftende historier. Og som en anmelder sa: «han er likevel helt sin egen».

Support: Kristian Kaupang. Med sin vare og særegne vokal serverer Kristian kaupang melankolsk visepop av høy musikalsk klasse.

Bonusspor: Guttorm Guttormsen, Nina Gromstad, Jan Olav Renvåg
Musikk og tekster fra Porsgrunn og Bamble. En ørliten smakebit fra Storgata-konserten «Alle hører til et sted» som arrangeres av Grenland jazzforum i november 2019.
Billetter kjøper du her:

Lørdag 21. september klokka 12-15 – Ælvespeilet – BOKSEKSJON

Åpning av Bombasta! Barnebokfestival ved ordfører Robin Kåss.
Vik leser Vik. Tre blad Vik leser Jørgen Bombasta av Bjørg Vik.
Kåring av Porsgrunnspoeten 2019.
Utdeling av Bjørg Vik-prisen 2019 – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend på kr 30.000,-.

Anne Grete Preus ble kåret som mottaker av prisen i begynnelsen av august. Som følge av hennes bortgang, vil utdelingen gjøres som en verdig minnemarkering for en helt spesiell og flott artist. Anne Gretes bror, Hans Ragnar Preus kommer for å motta prisen kl 13.00

Utdrag fra juryens begrunnelse: «Hun har pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, og har fått en nesten ikonisk posisjon innenfor sitt felt, både som låtskriver og formidler.»


Mellom linjene med fire forfattere:

Maria Kjos Fonn debuterte med den kritikerroste
novellesamlingen ”Dette har jeg aldri fortalt til noen” i 2014. I fjor kom ”Kinderwhore”. «Løfter arven etter Herbjørg Wassmo. (…)
Kinderwhore av Maria Kjos Fonn kan gå rett inn
norskundervisningen.» skrev Aftenpostens anmelder, Ingunn Økland.

Amalie Kasin Lerstang kommer fra Notodden. I fjor kom hun med diktsamlingen ”Vårs” om hvordan det er å vokse opp i en liten
industriby. I år har hun vært redaktør for diktantologien ”En eller to eller flere hundre søstre”, om kjønnskap og likestilling opp gjennom historien.

Vidar Kvalshaug har en skarp og god penn, og har gitt ut bøker i flere sjangre. Likevel er det med novellene han gjør seg mest bemerket. ”Blodbøksommer” utgitt på Gyldendal, er en perle av en bok.
”Med disse tolv novellene skriver Vidar Kvalshaug seg opp blant de fremste i norsk samtidslitteratur,” skrev anmelder Fartein Horgar i Adresseavisen.

Eline Lund Fjæren debuterte i 2013 med romanen ”Ung jente, voksen mann”, som høstet strålende kritikker og fikk mye oppmerksomhet. Romanen ble tildelt Norlis debutantpris og Osloprisen 2013. ”Forbruk i september” (2018) er en rastløs og effektiv beretning om begjær, kjønn og kjærlighetslengsel, om grunnleggende ensomhet og den konstante, gnagende selvbevisstheten som truer vår evne til å møte hverandre som den vi virkelig er.

Hele Bokseksjon-arrangementet med prisutdelinger og forfattersamtaler er gratis.

Lørdag 21. september klokka 16 – Wald – Patti, pønk, Paris og kunsten å leve

Forfatter Brit Bildøen har i mange år vært fascinert av den
amerikanske artisten Patti Smith. Hun har oversatt mange av hennes låttekster og flere av Smiths bøker.
I samtale med litteraturviter Hanne Christensen på Wald i Storgata 90.

Lørdag 21. september klokka 19 – Ælvespeilet – Ingrid Olava med band

Ingrid Olava kommer til Ælvespeilet og litteraturdagene i Porsgrunn!
Siden den kritikerroste debuten med Juliet’s Wishes, har Ingrid Olava med sin karakteristiske stemme og pianospill, fått en plass som en av vår mest særegne og beste artister.
I tillegg til sin egen sterke katalog med av låter, har Olava også
omfavnet andre kunstnere. I konsertformat gjør Ingrid Olava sterke tolkninger av eget og andres materiale.

Søndag 22. september klokka 15 – Ælvespeilet
Sissel Gran og Runar bakken – Glem deg selv!

Opplevelsen av egen aldring kan komme som en overraskelse. Det gjorde det på Sissel Gran. Resultatet ble boka «Inni er vi alltid unge. Aldringsmeditasjoner».

«Alle vil leve lenge – men ingen vil bli gamle» er tittelen på dosent Runar Bakkens nyeste sakprosabok. Han har i en årrekke forsket på vår egen aldringsprosess og det å bli gammel. De fleste har en forståelse av at vi skal dø en gang, men ikke at vi må bli gamle først.

Litteraturgarasjen inviterer til en personlig og nær samtale mellom klinisk psykolog Sissel Gran og aldersforsker Runar Bakken som begge kjenner alderen på gikta og som krydrer samtalen med forskning og fakta.

Dette blir en sjelden anledning til å høre to av våre fremste eksperter på samliv og aldring. For alle som er unge eller gamle, inni eller utenpå.

Billetter kjøper du her: