Kategorier
Design kunst Nyheter

Olias arv ble til porselensstipend i Porsgrunn

STIPEND: Fredag mottok kunstner Olia Gorohova Porsgrunn kommunes porselensstipend av ordfører Robin Kåss.

Fra rustne høygafler til poetisk porselen. Olia Gorohova, opprinnelig fra Hviterussland, mottok fredag Porsgrunn kommunes porselensstipend. Det ble overrakt av ordfører Robin Kåss i forbindelse med seminaret «Fra kopp til skår – hva har verdi i vår tid?»

Tekst/foto: Astrid Borchgrevink-Lund

I 2020 opprettet kommunen stipendet rettet mot profesjonelle kunstnere og håndverkere som jobber med porselen som materiale. Stipendet skal deles ut årlig, betyr i tillegg til heder og ære, 25.000 kroner i tillegg til et tre måneder langt opphold på Kunsthall Grenlands verksted 1400 grader på porselensfabrikken. På PP kan kunstneren jobbe vederlagsfritt og får dekket alt av materialer og brenninger.

Symboltung energi
Olia Gorohova som bor og arbeider i Oslo, er utdannet ved Academy of the Arts and Design i Praha (2013) og avsluttet sin Master på Kunsthøyskolen i Oslo i 2018. I prosjektbeskrivelsen forteller Gorohova om et besøk i den lille landsbyen der hennesforfedre hennes har bodd og jobbet gjennom flere hundre år. Ved besteforeldrenes forlatte hus
fant hun rustne jordbruksredskaper preget av tidens tann. Gamle høygafler, hakker, hjemmelagde rivjern spikre og nagler. Gjenstander som er ladet med historie og symboltung energi. Disse gjenstandene har hun tatt med seg tilbake til Norge. Og her hjemme har hun gitt dem og verdi gjennom kunstnerisk bearbeidelse og presentasjon.

Juryens uttalelse:
Olia Gorohova er en kunstner som utmerker seg og som juryen mener vil ha et stort utbytte av dette stipendet og oppholdet. Hun er født i 1984, nyutdannet fra Khio og representerer den kommende generasjon som jobber innen det materialbaserte kunstfeltet. Juryen mener Gorohovas prosjekt er tiltalende gjennom at hun knytter samarbeidet med PP og fasilitetene ved verkstedet 1400 grader som svært inspirerende og motiverende for oppholdet i Porsgrunn. Olia Gorohova har beskrevet et interessant, viktig og poetisk prosjekt i sin søknad. Prosjektet heter Arv.
På en reise tilbake til Hviterussland der hun er født og oppvokst, fant hun mange gamle redskaper sin forfedres fraflyttede hus. Disse gamle og rustne redskapen har hun tatt med seg til Norge og disse er utgangspunkt for prosjektet. Redskapene vil hun sammenføye og forene med nye egne deler av støpt porselen.

Vår plass i verden
Olia Gorohova undersøker den materielle kultur til sine forgjengere i behovet for å konstruerer sin egen identitet. Hun belyser den raske endring verden har tatt de siste tiårene der teknologien fjerner oss mer og mer fra den materielle verden. Olia Gorohova vil at nye skulpturelle arbeidene vil gjøre oss oppmerksomme på historien vår og vår plass i verden. I juryen satt daglig leder for Porsgrunds Porselænsfabrik Cathinka Sundling, kunstner Irene Nordli, kunstner Heidi Bjørgan og Catrine Danielsen som er sekretær fra kulturavdelingen Porsgrunn kommune.

Alt var borte
Utdelingen skjedde under seminaret «Fra kopp til skår». Bakgrunnen er at fjordbunnen nedenfor porselensfabrikken, i mange år var dekket av porselensskår; en skjult skatt for noen, til forargelse for andre.
”Skårstranda” fortalte PP-historien på en sin egen måte – men i høst var den borte. Med utgangspunkt i denne skjulte skatten og oppdagelsen av dens forsvinning, ble seminaret arrangert på PP. Temaet var porselenet og keramikken som materiale, naturresursene og forvaltningen og verdisettingen av nasjonal kulturarv. Hva har verdi i vår tid – både menneskelig og kulturelt? Og hva vil være viktig for oss i fremtiden?
Som bakteppe ligger porselensindustriens og håndverkets kår i dag; med nedleggelser og utfasing forsvinner viktig håndverk og kunnskap, overført og utviklet gjennom tidene.

Refleksjoner og spørsmål
Blant annet disse gjestene hadde ordet denne fredagen; Utvalgsleder i fylkeskommunen Maja Foss Five, keramiker Michael Geertsen fra Danmark og kunsthistoriker Stephanie Serrano Sundby med fortellinger om porselen. Kunstner Toril Redalen reflekterte rundt dagen uten leire. Naturarv og kulturarv – to sider av samme sak, var spørsmålet fra daglig leder av Gea Norvegica Unesco global geopark. Grunder Aleksander Farstad stod også på programmet sammen med MDG-politiker Hilde Forberg Andersen som oppsummerte dagen.

DANSK KERAMIKK: Michael Geertsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..