Kategorier
lokalkultur Nyheter

Slike folk vil Porsgrunn ha

PORSGRUNNSPATRIOTER: Johnny Andvik og Kjell Øino. (Foto privat).

Når kunstner Jonny Andvik samler inn nesten en halv million for å ta vare på bymuseet, ser vi et engasjement av de sjeldne. Det er slike folk byen vil ha, sier leder i Klubben Porsgrund, Kjell Øino.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

-En by uten patrioter, er fattig, hørte jeg Øystein Beyer si en gang da han var ordfører og borgemester i Porsgrunn, fortsetter Øino. -Det brant seg fast. En by føles ikke levende uten ildsjeler. Det er det Jonny Andvik viser med sitt engasjement. Og det er det «Klubben» også ønsker å være.

Kjell Øino har vært medlem av patriotklubben Porsgrund i ti år, og ble valgt til ny leder under de årlige Røra-lekene i juni.

Flinke folk
-Det har vært dyktige folk før meg. Å overta klubba etter Gunnar «Polti» Guldbransen gjør man med ærefrykt. Han er både munnrapp, myndig og klok. De andre medlemmene har greie på det meste de også. Noen er skikkelige Porsgrunns-eksperter.

Stolt syttiåring
Klubben Porsgrund ble stiftet i 1951 og har 70-års jubileum i år.

-Vi markerte jubileet i mars. Ved ei gamme oppe i Liane. Forskriftsmessig og høytidelig, smiler Øino.

Klubben har en stolt historie. Det var en kameratgjeng som innkalte til møte på biblioteket i mars 1951. «Vi treffas jo bare aven og te – det må vi gjøre no’ me,» sa de på godt porsgrunnsk. Til sammen var det enogtjue guttær. Og like mange medlemmer har det vært i klubben siden.

-Ja, Klubben er en stolt søttiåring. Vi engasjerer oss i Porsgrunns ve og vell. Det er der vårt hjerte banker, sier Øino med referanse til Porsgrunnssangen av Reynolds.
-Vi prekær og juger litt på møtene, men er opptatt av alt som er viktig for byen vår. Vi deler ut en egen pris, «Gullklumpen» og engasjerer og støtter opp der det trengs. Vi er stolte av Porsgrunn, og liker når byen utvikler seg i riktig retning. Men det er viktig å ta vare på det som var også. På dialekta, på husa og sånne tiltak som Jonny Andvik har gått i bresjen for nå. Det er viktig for alle i Porsgrunn at Bymuseet og Sjøfartsmusset blir ivaretatt på rette måten.

Ting på gang
-Vi har flere spennende ting på gang. Jeg kan ikke si for mye, sier en hemmelighetsfull Kjell Øino.
-Men Klubben Porsgrund kommer til å sette sine spor i byen framover. Det er sånt som gjør at en by lever.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..