Kategorier
Anmeldelser Bokanmeldelser Døden på Høyers Krim

Horst treffer tidsånden med Grenseløs

Crowdsolving er tema i Jørn Lier Horsts nyeste Wisting-bok, Grenseløs. Privatpersoner som sammen etterforsker krimsaker på nettet på tvers av landegrenser. Tittelen antyder også noe om hva slags morder leseren møter denne gangen.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

Med sin bakgrunn som politietterforsker og gjennom krimserien om Wiliam Wisting, har Jørn Lier Horst fått en særegen posisjon i norsk offentlighet. Selv om bøkene hans er oppdiktede historier, brukes han som rådgiver og kommentator i media for både pågående etterforskinger, og for gamle uløste. Helt siden hans første bok, Nøkkelvitnet (2004) har Horsts forfatter-prosjekt, en kjerne av true crime. «Det er alltid noen som vet», har vært en gjennomgående grunnholdning. Det skal være virkelighetsnært og uten spesialeffekter. Og William Wisting er ikke akkurat James Bond, det skal sies. Også i Grenseløs bruker forfatteren tid på detaljer, metode og hverdagslige hendelser. Det skaper troverdighet og realisme. Fire hundre sider med Wisting oppleves som en fin motvekt til kjappklipte, urealistiske actionfilmer og serier.

Når virkeligheten blir fiktiv
Jørn Lier Horsts deltagelse i dokumentaren Mysteriet Marianne i 2020, gjorde at han kom i kontakt med nettsamfunn som driver crowdsolving. Private initiativ som etterforsker forsvinninger og uløste saker. Det er utgangspunktet også for Grenseløs. Wisting får en henvendelse fra et medlem i et nettforum som etterforsker en uløst drapssak i Spania. Et av de andre nett-medlemmene, Astria har forsvunnet etter hun kom på sporet av noe i saken. Basert på et bilde av Astria tatt i Stavern, havner henvendelsen hos Wisting som får en savnet-sak og etter hvert en drapssak å hanskes med.

Spennende fenomen
Grenseløs
har ikke det mest originale plottet, og vi finner referanser i både form og innhold til Stieg Larssons krim-univers. Men Horst treffer tidsånden når han setter fokus på crowdsolving som fenomen. Det gjør boka ekstra interessant.

Spenstig kollega
William Wisting er heller ikke noen racer på data og internett, men kollegaen Maren Dokken, som har fått stadig større plass i Horsts seneste bøker, er mer moderne. Hun er en spennende karakter som gir spenst og vitalitet i Wisting-bøkene.

Grenseløs er en god krimbok. Crowdsolvingen viser at forfatteren, i tillegg til å skrive, fortsatt ønsker å bidra til å finne svar på gamle, uløste saker.

Noe action får vi heldigvis. Det drar seg til etter hvert. Og når Wisting finner det samme sporet som gjorde at Astria forsvant, blir det fart i sakene. Over hele Europa.

Grenseløs – Jørn Lier Horst
Strawberry Publishing 2021
397 sider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..