Kategorier
Bjørg Vik Dagene lokallitteratur Poesi Porsgrunnspoeten

Veldig overraskende: -Jeg fikk hjertebank, sier Porsgrunnspoeten Hege Marlen

Hun fikk vite juryens avgjørelse bare noen få dager før Porsgrunnspoeten skulle kåres under arrangementet «Bokseksjon» i Ælvespeilet lørdag 18. september. Der skulle hun stå på samme scene som både Lars Vik, og Trygve Skaug.

-Jeg fikk helt hjertebank, sier Hege Marlen Hansdatter Toreskaas da hennes dikt «Jeg er din by» ble årets lokale vinnerdikt, og hun kan smykke seg med tittelen Porsgrunnspoeten 2021.

Kjøpte vinnerskjørt

-Jeg ble så glad. Dette betyr så mye for meg. Etter jeg hadde sendt inn vinnerdiktet, var jeg på hyttetur i Seljord. Nede i sentrum så jeg et nydelig skjørt i en butikk, og jeg må innrømme at jeg tenkte: «Hvis jeg vinner skal jeg ha på meg det skjørtet». Og det hadde jeg.

Praktfulle poeter

Hege Marlen fremførte selv vinnerdiktet til stor applaus fra en fullsatt hovedsal i Ælvespeilet. Hun blir en del av en praktfull gjeng lokale skribenter som har vunnet tittelen. Tidligere vinnere er Kai Hansen, Rikke Marie Mjøen, Cecilie Gunnæs Hermansen og Ole andre Lie.

Stort potensiale

Om vinnerdiktet sier juryen:

Det er med stor glede vi kan fortelle at en enstemmig jury har valgt deg og ditt dikt «Jeg er din by» som vinner av Porsgrunnspoeten 2021. Det er et lyst og fint dikt med god struktur, mener juryen. Tittelen er fengende og inviterende, og selv om vi aner at forfatteren har Porsgrunn i tankene, er diktet likevel åpent og allment, slik at følelsene som formidles gir gjenkjennelse for mange lesere og byer.

Det er et fint og fiffig grep at det er byen som snakker og henvender seg til leseren.

Med god struktur mener vi en helhetlig form, hvor hver sekvens eller vers er bygget opp på samme måte. Dette gjør diktet tilgjengelig og lettlest.

«Jeg er din by» er et dikt med med flere kvaliteter, og som vitner om stort potensiale hos forfatteren. Vi gratulerer så mye med tittelen Porsgrunnspoeten 2021.

Årets jury har bestått av:

Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Frode Halvorsen, Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

Her er årets vinnerdikt, fra Porsgrunnspoeten Hege Marlen Hansdatter Toreskaas:

STOLT VINNER I ÆLVESPEILET: Porsgrunnspoeten 2021, Hege Marlen Hansdatter Toreskaas. Foto: Kai Hansen.

«Jeg Er Din By!»

Jeg er der når du våkner
når du løfter blikket mot solen
danser dens stråler ned mot meg
og lyser opp asfalten du trår på
med glade skritt

  -en morgen du ikke tar for gitt.

Du kiler meg med dine bare føtter
som vandrer langs mine gater og stier
forbi bakeren og slakteren
over en vakker kirkehaug
på vei til et sted

  -der bare du finner fred.

Og solen følger etter deg
og kaster refleksjoner
fra marmor på et kirkespir
over granitt langs fortauskanten
i vannspeilet i parken

  -der kråkene bader om natten.

En lurvete klovn titter frem
bak et hjørne
og lokker deg inn i et smug
hvor han danser for deg
med sine brokete venner

  -det fargerike teaterliv deg tenner.

Himmelen er så blå så blå
og speiler seg i elven
som frister nakne sprikende tær
mens varme myke gummihjul
velger asfalt som er rød

  -her lider spreke sykelister ingen nød.

Men du er ute på vandring
gjennom byen som er din
og du smiler til meg
og sier med fryd i stemmen
at jeg er uimotståelig vakker

  -og jeg deg ydmykt takker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..