Kategorier
Anmeldelser Bjørg Vik Dagene Nyheter

Det store jentespranget

VIKTIG BOK: Journalist og forfatter Hege Duckert har skrevet «Norsk kvinnehistorie på 200 sider», med undertittel «Fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter.» Boka er utgitt på Kagge Forlag. (Foto: Agnete Brun)

Fra begrensninger og strenge regler til en hverdag full av muligheter. Men enkelt har det ikke vært. På ingen måte. Forfatter Hege Duckert beskriver hva norske kvinner har oppnådd de siste 150 år. Mye mer enn noen trodde var mulig.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund

Journalisten og forfatteren Duckert skriver fengende, treffende og klokt om «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» med undertittelen «Fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter.» Her blir vi kjent med en rekke kvinneskjebner. Både de som stod på barrikadene og kjempet for kvinners rettigheter og de som var nederst på rangstigen. Fattigdom og sykdom. Hushjelper som måtte sove på gulvet og som når som helst kunne bli sagt opp og sendt på dør. Gårdskoner, bydamer og fabrikkarbeidersker.

Spektakulær utvikling
Med varme og et stort kildetilfang spør Hege Duckert hvordan det har artet seg å være kvinne i Norge, og kommer selv med svaret; «Endringene har vært formidable. En hverdag begrenset av strenge regler har gradvis blitt avløst av et fritt liv med utallige muligheter. Sjelden har en frigjøringshistorie vært så spektakulær som norske kvinners utvikling fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Denne boken tar for seg begivenheter, skikkelser og debatter fra de siste 150 årene av vår historie», skriver Duckert og påpeker at perioden er valgt fordi den faller sammen med utviklingen av demokratiet slik vi kjenner det i dag. I forordet beskriver hun utviklingen ikke som en jevn strøm, derimot som en rekke bølger og uforutsigbare stormkast.

Kamp for tilværelsen
«Kvinner har møtt mange av de samme utfordringene, men de har også levd helt forskjellige liv. For noen har livet vært en kamp for valgfrihet og erobring av nye rettigheter. Andre har kjempet hardt for tradisjonelle verdier; det finnes kvinner som har skrevet bøker om at medsøstre bør tie i forsamlinger, skriver Hege Duckert som har lagt mest vekt på handlinger som har ført til forandring og de motsetningene som har fulgt med i kjølvannet.

Hverdagslivets utfordringer
Boka tar for seg store hendelser innen politikk og rettigheter, men også hverdagslivets utfordringer, kamper og seire. Eksempler som viser urettferdighet er mange, men desto flere eksempler er bevis på tøffe damer som ikke gir seg, en stadig voksende bevisstgjøring og økende feministisk tankegang. Mange pionerer er trukket frem, fra Aasta Hansteen og Gina Krogh til Katti Anker Møller, Gro Harlem Brundtland med sin «kvinneregjering», Grete Waitz, Kim Friele Shabana Rehman for å nevne noen.

Personlig stemme
Hege Duckert har gått grundig og systematisk til verks i arbeidet med boka. Kapitler og mellomtitler er poengterte og spissformulerte og bildetilfanget er fortellende og innholdsrikt. Oversikten med viktige årstall i norsk kvinnehistorie i tillegg til bilder og kilder er nyttig.
«Norsk kvinnehistorie på 200 sider» er skrevet med grundighet, humor og snert. Den inneholder absolutt alvor, men har også en personlig stemme og en dose optimisme. Akkurat som folk flest.

KVINNENE I SENTRUM: Hege Duckert setter kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..