Kategorier
Bjørg Vik Dagene

Nekta på facebook

Arrangementene under Bjørg Vik-dagene i september blir for sterk kost for facebook. Foto: Charlotte Nagel.

Nettgiganten mener arrangementene under Porsgrunn litteratur festival Bjørg Vik-dagene er ulovlige, og nekter Astrid og Per Erik å markedsføre dem.

-Søndag formiddag lagde jeg en annonse for kunstutstllingen Beauty Standard som vises i Ælvespeilet under Porsgrunn litteraturfestival i september. Noen minutter senere fikk jeg mail fra facebook om at annonsekontoen vår var deaktivert og blokkert, sier Per Erik Buchanan Andersen i Litteraturgarasjen.

-Vi har opplevd noe lignende før, men ikke på denne måten, tilføyer Astrid Borchgrevink-Lund og fortsetter:
-Det er prinsippet her som er interessant. Hvordan vi blir styrt og faktisk sensurert av store amerikanske nettselskaper. Det er jo en litt surrealistisk tanke at facebook blander seg inn i hva en litteraturfestival i Porsgrunn skal inneholde.

Det er kunstneren Kine Andersen som har laget bildene i utstillingen Beauty Standard. Telemarksavisa lagde nylig en sak om at bildene hennes blir stoppet på instagram. Dagbladet fulgte opp med Kines puppekunst sensurert – Uheldig! Her er arrangementsbildet som facebook stoppet.

Det er nok sigaretten. Illustrasjon av en rykende sigarett er tydeligvis fy, fy for facebook, sier kunsneren i en kommentar.
-Jeg ler egentlig bare av det, men sannheten er at vestlige nettselskaper som facebook og instagram er den kraftigste sperren for å få vist kunsten min. Dette gjelder ikke bare meg. Jeg kjenner flere andre kunstnere som har samme problemet. I forrige uke solgte jeg noen bilder til Saudi Arabia, og kjøperen skrev med store  bokstaver at motivene på bildene ikke måtte vises på utsiden av pakka. Jeg syntes det var komisk, og tenkte hvor ille det må være å leve under sånn sensur. Men sannheten er jo at akkurat det samme skjer med oss. Facebook kontrollerer og sensurerer uten at vi vet om det.

-Nettopp, sier Astrid Borchgrevink-Lund. Det er jo det som er tankekorset her, ytringsfriheten. Facebook bestemmer hva vi skal se. Alle ser jo mye «søppel» på facebook som vi scroller forbi, eller sletter. Men sånt er godkjent og bra nok, men kunst som viser nakenhet eller en sigarett i dette tilfellet, blir for sterk kost. Hvem er det som setter disse kriteriene? Det er ganske arrogant egentlig, og et slag mot ytringsfriheten.

Tok penga og stakk
Annonsekonten vår ble deaktivert, og beløpet vi har annonsert litteraturfestivalen for nå i august ble trukket av kontoen med det samme. Samtidig ble alle annonsene stanset. Det vil si at nettgiganten også nekter oss å vise denne filmen hvor Lars Vik snakker om biografien om sin mor. Annonsen for arrangementet med Hege Duckert på Porsgrunn bibliotek er også stoppet, sier Per Erik.

-Vi tar det hele med ro, altså, sier Astrid.
-Facebook klarer ikke stoppe verken oss eller festivalen. Det blir både kunstutstilling og arrangementer. Men at en data-robot et eller annet sted i verden skal avgjøre hva vi kan vise og gjøre på Ælvespeilet i september er jo helt uhørt egentlig. Hvem tror facebook at han er, en slags gud eller noe?    

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..