Kategorier
Bokanmeldelser

En usminket, feministisk vekker av en bok

HERSKETEKNIKKER: Det å bli oversett, ignorerte eller latterliggjort, er noen av hersketeknikken forfatter Marta Breen tar for seg i sin nye bok «Hvordan bli en (skandinavisk) feminist). (Foto: Marcus Patai).

Det er flere grunner til å bli feminist, å måten man gjør det på er mange. Den prisbelønte forfatteren Marta Breen skriver om 20 veier til mer likestilling på jobben, i livet og i kjærligheten i sin siste bok «Hvordan bli (en skandinavisk) feminist.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund

Leseren blir tatt med på historiske tilbakeblikk, men størstedelen tar for seg nåtid med konkrete eksempler blandet med fakta og begrepsoppklaringer. Hun forsøker å oppklare myter og misforståelser rundt den feministiske bevegelsen, og gir oss en innføring i hva som kjennetegner den fjerde feministiske bølgen som hun mener vi står midt oppe i akkurat nå.
Dette er langt fra den første boka Marta Breen skriver om feminisme, kjønnsroller og kvinnehistorie. Blant tidligere titler finner vi «Født feminist», «F-ordet», «Om muser og menn» og tegneserieboka «Kvinner i kamp». Den er foreløpig blitt solgt til 27 land.

Seksuell revolusjon og slipp mannen fri
Boka «Hvordan bli en (skandinavisk) feminist», inneholder 20 kapitler der kapittel-titlene er mer for slagord å regne. Her finner vi «Kall deg feminist» «Vær mer radikal», «Bli med på den seksuelle revolusjonen», «Slipp mannen fri» og «Tjen dine egne penger». Hun tar også for seg poenget med å kjenne sine fiender, hvorfor droppe nostalgien, men vis søstersolidaritet og løft frem kvinner. Ta en pause fra speilet og lær å kjenne din egen kropp. Våg å være upopulær og pass på å behold navnet ditt er også temaer hun velger å dvele ved.

Alle kan bli vinnere
Mange tror at feminisme handler om kjønnskamp der den ene skal vinne og den andre taper. Eller at frihet er en slags kake vi skal fordele. Sannheten er at alle vinner på et mer likestilt samfunn. Marta Breen viser til de britiske samfunnsmedisinerne Kate Pickett og Richard Wilkinson som skriver om den tette sammenhengen mellom lands økonomiske og sosiale likhetsgrad og det samme samfunnets velferdsnivå. Det betyr at land med små inntektsforskjeller og høy grad av likestilling mellom kvinner og menn scorer jevnt over bedre på helse, trivsel, levealder og økonomi. Motsatt finner vi at land som tviholder på tradisjonelle kjønnstoller, taper på en rekke fronter.

Norden på topp
Men hva betyr egentlig feminisme? Enkelt fortalt betyr det at man deltar i kampen mot sexisme, skriver Breen og sammenlikner det med ar antirasist betyr å delta i kampen mot rasisme. Hun trekker frem flere eksempler fra både Norge og Skandinavia. De nordiske landene topper jevnlig listene over verdens mest likestilte, og lykkelige, folk. Begrunnelsen for slike kåringer fokuserer ofte på kvinners høye deltakelse i arbeidslivet og våre gode velferdsordninger rundt svangerskap og foreldrepermisjon.

#Metoo-bevegelsen
Alvorlige temaer som voldtekt, vold og #Metoo-bevegelsen blir viet stor plass og det med rette. Og som etterspill av alle #metoo-sakene har det oppstått mange prinsipielle diskusjoner om personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet. I temaene Marta Breen tar for seg, kommer hun opp med kritiske spørsmål som hun samtidig svarer på. I stedet for å se på feminisme og #metoo som et hinder for kjærlighet og flørt, bør vi tenke motsatt. En mer likestilt framtid vil gi oss nye måter å uttrykke lyst og kjærlighet på, understreker hun.

Protesttoget i Kerala
Marker Kvinnedagen 8. mars. Gå i demonstrasjonstog, arrangerer paneldebatt, foredrag eller feministisk aften, oppfordrer forfatteren som viser til en av historiens aller største kvinnedemonstrasjoner. Den skjedde i januar 2019 da nærmere fem millioner indiske kvinner dannet en 620 kilometer lang menneskelig vegg i delstaten Kerala. De protesterte mot at kvinner i fruktbar alder blir nektet adgang til det kjente Sabarimala-tempelet.

Betale husleia sjøl
Boka er fullstappet med sitater som trolig vil inspirere noen og enhver. «En mannlig feminist er et av evolusjonens ypperste sluttprodukter (Caitlin Moran, britisk forfatter), «En kvinne som betaler husleia sjøl, trenger ikke være hyggelig (Elisabeth Wurtzel, amerikansk forfatter). «Kulturer skaper ikke mennesker, mennesker skaper kulturer. Og vi kan forandre de kulturer vi lever i. (Chimamanda Ngozi Adichie, (nigeriansk forfatter).

Ha det gøy underveis
Marta Breen håper å gi både ferske og mer erfarne feminister håndfaste råd om hvordan man selv kan bidra på veien mot et postpatriarkalsk samfunn. Med «Hvordan bli en (skandinavisk) feminist» har hun langt på vei lyktes med en jordnær, konkret bok uten at den nødvendigvis er grensesprengende. Men at den er viktig, er det ingen tvil om. Og et viktig råd hun ber leseren følge er å ha det gøy underveis. Eller for å sitere den litauiske aktivisten Emma Goldman; «Får jeg ikke danse, vil jeg ikke være en del av revolusjonen.»

(Første gang publisert på Shuddhashar.com 2. februar 2021.)

FAKTA: Forfatter Marta Breen
«Hvordan bli en (skandinavisk) feminist»
 20 veier til mer likestilling på jobben, i livet og i kjærligheten
Forlag: Cappelen Damm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..