Kategorier
kunst Nyheter

Kunsthall Grenland: Massakren i Khartoum

DREPT OG KASTET I NILEN: Kunstneren Ahmed Umar foran verket som er en del av utstillingen 4+4 i Kunsthall Grenland.

Anders Rambekk (krf), utvalgsleder for barn, unge og kultur i Porsgrunn kommune delte lørdag 3. oktober ut byens første porselensstipend i Kunsthall Grenland. Det gikk i fellesskap til de åtte kunstnerne som åpnet utstillingen 4+4. Verket til sudansk-norsk Ahmed Umar gjorde spesielt inntrykk.

Tekst/foto: P. E. Andersen

Det konkrete i det fargesterke verket slår som en knyttneve. «Document: The massacre of june 3rd, Khartoum» er et firedelt veggmaleri i akryl på lerret. Vi ser et kart over Khartoum by, elvebredden hvor fredelige demonstranter protesterte mot diktaturet. I Nilen ligger 43 kropper. Drept og festet til blylodd for å synke. Over hundre mennesker ble brutalt drept i Khartoum tredje juni i fjor, og mange alvorlig skadet.

Blodrødt og grått
Umar har malt veiene i sentrum blodrøde, og navnene til alle de drepte er skrevet i grått i kvartalene angrepet skjedde. De klare fargene ellers i kunstverket, har referanser til sudansk kultur. Det var lite dekning av den groteske hendelsen i norske medier i fjor, men under åpningen av utstillingen 4+4, fikk Umars verk mye oppmerksomhet. Det gjorde også sterkt inntrykk på utvalgsleder Rambekk som delte ut kunstnerstipendet.

Porselenskunst
-Dette var kraftige saker, sa Anders Rambekk. -Det er viktig at kunst kan opplyse og lære oss nye ting. Jeg håper porselensstipendet vil være med å inspirere flere kunstnere.

Porsgrunn kommunes porselensstipend er på kr 25.000,- samt 3 måneders verkstedopphold på verkstedet «1400 grader», med tilgang på materialer, glasering og brenning i produksjonen på Porsgrunds Porselænsfabrik.

De er stor variasjon i uttrykkene i utstillingen 4+4. Porselen, plast, tekstiler, murstein og skumplast. Kunstnerne, og nå også stipendmottakerne er Eyvind Solli Andreassen, Ida Olesdatter Barland, Helene Duckert, Thomas Iversen, Magdalena Adelajda Kotkowska, Sisse Lee, Andrea Scholze og Ahmed Umar.

PORSELENSBYEN: Utvalgsleder for barn, unge og kultur, Anders Rambekk delte ut Porsgrunns første porselensstipend til de åtte kunstnerne bak ujtstillingen 4+4.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..