Kategorier
Bjørg Vik Dagene Uncategorized

Litteraturfest i Porsgrunn for sjette gang

LENAS SPRÅKSJÅV: Lena Barth Aarstad leser på Grenlandsdialekt. Publikum rister av latter. Foto: Kai Hansen

Det ble gråting. Det ble innsikt, latter og lærdom. Den sjette utgaven av Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene ble en varm og fin helg med bøker, sterke stemmer og flotte konserter ved elva.


-Det er nesten så jeg kunne tenke meg å flytte til Porsgrunn, sa Vidar Kvalshaug, vinneren av Bjørg Vik-prisen 2020 for sine noveller.
-Dere har jo et slags Syden her nede, og så trivelig det er.
«Novellene hans gjør at leseren dikter videre», skrev juryen i sin begrunnelse for pristildelingen. Akkurat det var forfatteren ekstra stolt av. Han fortale om hvordan går med pennal og notisblokk i lomma, filer på formuleringer og bygger opp sine noveller. Senere i høst kommer Kvalshaug med boken «Ari Behn, bohemen og bøkene». Kanskje får vi besøk av ham i Porsgrunn da også?

Stolt av dialekta
Lena Barth Aarstad lever på mange måter av dialekta si. Med sommer- og juleshow er hun en av våre kjæreste artister, og publikum storlo da Lena forklarte hvor oppafor, innafor og nerrafor er i Lenas språksjåv! Hun burde jo hatt eget tv-program på en av de store kanalene. Vi håper ikke restriksjoner stopper årets juleshow, så folk kan le i desember også. Lena Barth Aarstad og Geir Fragell avsluttet årets Bokseksjon med en nydelig versjon av Bjørg Viks «Porsgrunn min by».

Sterke stemmer på torsdag
Porsgrunn litteraturfestival startet med besøk fra Øyfjell. Kjersti Rorgemoen ga tidligere i år ut romanen «Eit praktisk menneske». På Bokpraten på biblioteket, fikk publikum høre om løsrivelse og selvstendige damer på bygda.
Maja Foss Five, som er leder for kulturarbeidet i vårt nye fylke, åpnet festivalen med en sterk tale om viktigheten av bøker, litteratur og kulturarrangementer. Litteraturgarasjen fikk jammen mye skryt for sitt arbeid også. Det var veldig hyggelig.

Det var en helt egen stemning på Porsgrunn bibliotek da Kjersti Annesdatter Skomsvold fortalte om sine bøker og forfatterskap. Hva ensomhet og isolasjon gjør med et menneske.
Og på Bamble bibliotek og litteraturhus holdt Inger Lise Stølsvik et gripende foredrag om overgrep mot kvinner.

Sprek Porsgrunnspoet
Ole Andre Lie er en spreking. Han stilte i shorts og panneband da han ble kåret til Porsgrunnspoeten 2020. Han leste selv sine tre vinnerdikt om Porsgrunn, og delte dem ut i innrammet utgave til tilfeldige publikum. Premie og heder ble overlevert av utviklingssjef i Porsgrunn kommune, Ingrid Elisabeth Kåss. Årets Porsgunnspoet er en fargeklatt vi garantert kommer til å høre mer fra. Artig er det også at tidenes første Porsgrunnspoet, Kai Hansen var den som fotograferte den nye vinneren. Han er ihuga musikk-, bok- og fotomann, og har tatt de fleste av bildene i denne saken. Takk til Kai.

Rune Klakegg og Nina Gromstad på sitt beste
Fredag kveld var det litteraturquiz og konsert med Lush Life i Ælvespeilet. Biblioteket stilte kvinnesterke med to lag, som heldigvis fikk samme poengsum. Hvem som dro av gårde med seieren husker jeg ikke. Men jeg husker konserten etterpå. Aldri har publikum opplevd Grenlandsbandet Lush Life så gode. Rune Klakegg gjorde ting med tangentene folk ikke har hørt før. Mannen er jo verdensklasse. Jan Olav Renvåg på bass og Stig Sjøstrøm perkusjon var i knallform, og vokalist Nina Gromstad slapp seg virkelig løs. En perle av en konsert.

Tolv blå
En perle og poet er også Jan Erik Vold. Sammen med Kåre Virud, fantastiske Stig Sjøstrøm, Espen Fjelle og Baard Slagsvold har han satt sammen «12 blå» en reise i norsk lyrikk, med tøffe musikalske arrangementer.
-Dette ble svære greier. For en gjeng, sa en publikummer etter konserten lørdag kveld. Før konserten fikk også Elle Flogstad, uventet og velfortjent, tildelt pris fra Sørnorsk Jazzsenter for sitt mangeårig arbeid med jazz i Grenland.

Modige Robin
Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, dukket uventet opp på festivalens siste arrangement, Transforming. Han hadde med seg blomster og godord til arrangørene og sin navnebror Robin Bratlie.
Litteraturgarasjen spilte Anthony and the Johnsons og leste dikt om regnbuefargene. Folk gråt allerede i innledningen. Foredraget Transforming er en modig og sterk fortelling om hvordan Malin har blitt til Robin. Bratlie gjør en viktig jobb for å bryte ned fordommer i kjønnsdebatten.

Preget av verden var årets litteraturfestival noe nedskalert i forhold til tidligere, men med veldig proffe hjelpere på bibliotekene og kulturhuset, ble også dette litteraturdager som setter seg i hjertet for alltid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..