Kategorier
Anmeldelser Krim

Knallsterk Bamblekrim fra Jørn Lier Horst

KONGEN AV NORSK KRIM: Jørn Lier Horst nyeste Wisting-roman, «Sak1569» er en klassiker. Foto: Astrid Borchgrevink-Lund.

Spenning, godt språk, uventede vendinger og smått geniale etterforskningsgrep, gjør «Sak 1569» til Jørn Lier Horsts beste krimroman. I årets William Wisting-bok er handlingen lagt til Bamble og Rugtvedt, stedet hvor forfatteren selv vokste opp. «Sak 1569» er også et fiffig spark til true crime-serier og dokumentarer som fyller alle tv-kanaler.

Per Erik Buchanan Andersen

Det politifaglige språket, etterforskningsmetoder og realistiske plott har alltid vært kjennetegn i Horsts krimbøker. I Wistings univers har det vært få action-scener, lite sex og spekulativ vold. Til tider har historiene lignet godslig fredagskrim på tv med popcorn i godstolen. Ikke nødvendigvis noe feil med det, men intensiteten og den skarpere fortellingen vi så starten på i Horsts forrige Wisting-roman «Illvilje», er videreført i «Sak 1569». I tillegg til noe mer nakenhet og kroppslige detaljer, er det strømmålere, skrittellere og bompasseringer, som gjør at Horst klarer å skape realistisk og dirrende spenning.

Drap ved Stokkevannet
Hovedløpet i boka er lagt til 1999. Ei jente forsvinner ved Stokkevannet på vei hjem fra Bamblegrillen. Hun blir funnet drept og sannsynligvis voldtatt. En lokal gutt blir raskt pågrepet, og vi følger politietterforskningen, og dekningen i Porsgrunns Dagblad. Her vil nok flere i lokalmiljøet kjenne seg igjen. Nå tjue år etter, dukker det opp kryptiske, anonyme brev i Wistings postkasse i Stavern som gjør ham nysgjerrig på den gamle saken. Hvem drepte egentlig Tone Vaterland på Rugtvedt den gang, og hvem prøver å sette Wisting på sporet? Wistings pirking i saken, fører oss til Bambleskjærgården, til Oklungen og til flere drap.

True crime-forfatteren
«Sak 1569» er den fjerde i rekken av bøker med såkalte cold case-historier fra Horsts penn. Eldre, uløste saker, hvor tiden som har gått, gir grunnlag for nye spor. De tidligere bøkene er «Katharina-koden» (2017), «Det innerste rommet» (2018) og nevnte «Illvilje» fra i fjor. Jørn Lier Horst har også engasjert seg som rådgiver i flere pågående, uløste krimsaker, både i forsvinningen av Anne Elisabeth Hagen i Lørenskog, og i dokumentarserien om Marianne Rugaas Knutsen som forsvant i Risør i 1981. Horst har hatt en spesiell interesse for slike saker helt siden han selv var politietterforsker i drapet på Kristin Juel Johannesen i 1999.

Alle juger
Det er glød og vitalitet i «Sak 1569. Horst skriver bedre enn noen gang. Gode observasjoner, fine miljøskildringer sammen med nøytralt fagspråk gir en troverdig story. Plottet er smart og overraskende, og både Horst og Wisting viser at de fleste av oss juger, bærer på hemmeligheter og skjulte motiver. Logiske konsekvenser av handlinger og ønsker, kan gi grusomme følger. Dagens medievirkelighet, hvor krimsaker like mye blir presentert som underholdning, reality-serier og journalistikk som politietterforskning, skal vise seg å være en viktig del av Horsts nyeste bok. Uavhengig om du bor i Bamble eller andre steder, hvis du åpner «Sak 1569», blir det vanskelig å lukke den igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..