Kategorier
Bjørg Vik Dagene

Margits hjerte banker fortsatt for bøker


Et lesende hjerte slutter aldri å være nysgjerrig. Etter mange års innsats som biblioteksjef i Porsgrunn, pensjonerte Margit Kiland seg i fjor. Men gleden av bøker og gode fortellinger har hun fortsatt. Det vil hun gjerne dele med andre.

Per Erik Buchanan Andersen

-Det kjem eigentleg fra Liverpool i England, sier Margit på klar fyresdaldialekt.
-Shared reading, kaller de det der. Det er ei dame som het Jane Davis som har utviklet les og del-metoden. Davis vokste opp med en alkoholisert mor, og var mye på pub som lita jente. Shared reading er en måte å få folk til å tenke, reflektere og føle sosial tilhørighet på.

Trenger ikke forkunnskap
Det er Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene. Vi sitter på et lite grupperom på biblioteket, og Margit skal lede arrangementet «Les og del». Hun skal lese ei novelle for oss. Vi trenger ikke ha noen forkunnskaper, eller god greie på litteratur. Noe av hovedpoenget er å komme sammen, og å dele tanker om en tekst med andre.

Lesing på pub
Margit forteller at Jane Davis selv erfarte hvordan litteratur kan redde et menneske etter at hun droppet ut av skolen som 16-åring. Som ung alenemor tok Davis etter hvert en doktorgrad i litteratur ved universitet i Liverpool. Hun forteller også at det er Astrid Thorstensen som er leder for prosjektet på biblioteket, men at hun selv er veldig fascinert av metoden.

Kystlandskap
Så begynner Margit å lese. Vanligvis får ikke tilhørerne vite hvem som har skrevet teksten på forhånd, men siden det er litteraturfestival, har hun valgt ut Bjørg Viks novelle «Kystlandskap» fra 1985.

Vi er bare noen få mennesker i rommet. Utenfor persiennene er det 22 grader midt i september. Margits vare stemme glir med rullende r’er over setningene som en bølge sakte ut fra land. Hun har brillene på nesetippen, stopper etter en side, spør hva vi tenker. Et foreldrepar og dattera på et idyllisk sommersted ved kysten. Faren dominerende, moren unnvikende, i egne tanker og dattera som ikke vil spise. Parallelt med at konflikten nesten usynlig bygger seg opp, skriver forfatteren om en enslig måke og et annet fuglepar. Hvorfor spiser ikke den tynne jenta? Hvorfor vil moren skille seg? Hvorfor stryker faren datteren over knærne?

Hjerte for bøker
En strime av lys blir sterkere på bordplaten når de siste skyene forsvinner utenfor. Det er fint å bli lest for. Vi drikker kaffe, diskuterer lavmælt. Kommer kanskje litt nærere hverandre noen minutter. Gode litterære opplevelser kommer i så mange former. Ei flott dame fra Telemark med hjerte for bøker, leser sakte fra en novellesamling som heter «Sensommer». Det er en av de fineste litterære opplevelsene jeg har hatt på lenge. Takk, Margit.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..