Kategorier
Anmeldelser Nyheter

Børning i Bø

RÅNEPAUSE: Rådebankhandler om vennskap og samhold på bygda. Foto Fenomenfilm/nrk.

Rutete flanellskjorter, caps, redbull og wunderbaum. Bygda er Bø og helten GT. Han er bilmekaniker med Volvo 240 og kjærlighetssorg. «Rådebank» er en feelgood ungdomsserie med terninger i frontruta. Flotte bilder fra Midt-Telemark, og fantastisk lydspor fra Fenomen-film.

Per Erik Buchanan Andersen

Storyen er enkel som en cowboyfilm. Ine har dumpa GT, og det blir sladd i svingen, eksos og svidd gummi når han prøver å vinne henne tilbake. I en av de første scenene i nrk-serien «Rådebank» står råne-gjengen på rekke og pisser i grøfta ved siden av volvoen. Vennskap og samhold. Selv om oppskriften er enkel, og historien kanskje kommer noe tregt i gang, er det godfølelse og befriende for oss som har sans for folk fra «bøgda».

Fin filming fra Fenomen
Klippingen er bra, du kan kjenne støvet, det gylne lyset og varmen fra innlandssola. Esso’en i sentrum, stripa i Bø og pimpa biler på rekke. Et miljø hvor alle kjenner alle, og ingen kjører automatgir. Du blir sjessen på epler fra Gvarv og pizza fra Fjoset. Det er passe harry og firesylindret følsomt.

CAPS & SIGG I 240’EN: GT er godt spilt av Odin Waage: Foto Fenomenfilm/nrk.

Rånere med hjertesorg
Serieskaper Linn-Jeanethe Kyed og regissør Daniel Fahre liker tydeligvis motorer, olje og dokufiksjon. I 2018 samarbeidet de om «Born 2 Drive», og Kyed var også med på manussiden til «Børning»-filmene, som får et artig og uhøytidelig lite spark i en av episodene. «Rådebank» er kanskje enda nærmere hjertet for manusforfatter og regissør.

Rånemiljøet blir fremstilt med sjarme og kjærlighet. Glenn Tore, eller GT er lett å like. Dyktig og troverdig spilt av Odin Waage. Kameratskapet mellom GT, Sivert (Sjur Vatne Brean), Robert (Kasper Dølplads Antonsen) og Kim (Matthew Rico Henriksen Santos) er ærlig og ekte. Karakteren Hege også. Maja Christiansen gir dybde til harryjenta som egentlig er den kuleste av alle. Jeg likte godt teamets yngste, Theo Barth Olafsen i birollen som Sander. Andre figurer er mer stereotyper. Skulle gjerne sett enda mer av Kasper Dølplads Antonsen. Han er perfekt med kinnskjegg og caps fra Felleskjøpet. Fridtjov Såheim er god som alltid, men jeg savner mer dialekt. Litt mer oljesøl, og mye mer lokale uttrykk.

Lydspor i verdensklasse
Noe av det beste med «Rådebank» er musikken. I dundrende anlegg i rånebilene og i svingene fra Ulefoss til Bø er det lagt på deilig americana, folk-rock og teite norske rap-refreng. Det funker i både første og fjerde gir.

Det er ingenting ekstremt med «Rådebank». Den er ujålete og koselig. Jovial, rotnorsk og vanlig, sånn som de fleste bygder og småsteder er. Enkel story, med fine skildringer, flanell og fet lyd i massevis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..