Kategorier
lokalkultur Nyheter

Tusen, tusen takk

Tre priser på to måneder. Fra Porsgrunn Kultursenter, Klubben Porsgrund og Porsgrunn Rotaray. Alle prisene fylt med sol, varme og glede. Vi er faktisk litt tummelumske og føler oss veldig beæret i Litteraturgarasjen for tiden.

I slutten av november kuppet skuespiller og teatermann Lars Vik et arrangement Litteraturgarasjen hadde på Porsgrunn bibliotek. Vi skulle prate med Jørn Lier Horst og hans nyeste krimbok, men det var Vik som skapte spenning i starten av arrangementet.

Porsgrunn Kultursenter
Den aller siste «Gledesprisen» skulle deles ut. Og Porsgrunn Kultursenter ville at den skulle gå til Litteraturgarasjen. Ti tusen kroner og et håndtegnet diplom.

Porsgrunn Kultursenter ble startet i Kjellerklubben Casanella i lokalene til Bjørg og Hans Jørgen Vik i 1972. I styret var Bjørg Vik, Anne Marie Ødegaard, Grete Rønning, Sidsel Mørck, Johs Borchsenius og Rolf Wergeland. Ideen var å gjøre om kjelleren i Porsgrunn Rådhus til et samlingssted for byens kulturliv. Det ble avholdt en gedigen kunstauksjon som innbragte 90.000 kroner. Norsk Kulturråd var med, men formannskapet i Porsgrunn kommune sa nei. Porsgrunn Kultursenter ble lagt på is. For godt.

Men kasserer Wergeland sørget for at pengene fra kunstauksjonen forrentet seg godt. I 1992 bestemte stiftelsen seg for å gi ut Gledesprisen, som skulle gå til en person i Grenland som innen kunst-, kultur og samfunnsliv har gjort seg fortjent til en slik pris, og som har gledet oss med sitt virke. En rekke flotte personligheter har fått prisen. Gunnar Rogne fikk den første. Så fulgte blant andre Rigmor Florell, Anders Vangen, Tor Villy Nystrand, Rakel Trovi, Guttorm Guttormsen, Trond Hannemyr, Ove Mellingen og Siv Svolsbru. I alt har 26 personer fått prisen, og det har blitt delt ut kr 260.000,-. Med utdelingen av den aller siste Gledesprisen til Litteraturgarasjen er kassa tom og ringen sluttet, sier styret som består av Lars Vik, Ole Ødegaard og Rolf Wergeland. Prisen går til noen ildsjeler og entusisaster og ustanselige stabeiser, sånne som kunst- og kulturlivet er avhengige av.

Gullklumpen av Porsgrunn 2019
I desember var Litteraturgarasjen invitert til Klubben Porsgrunds lutefisklag for å lese fra diktboka Storgata – langs fortauet i en småby. Vi øvde og øvde på dikt om Odd Hansen herreekvipering, kranglefanter og porsgrunnselva, men ble lurt. Det var ikke derfor vi var invitert.

Gullklumpen blir gitt av Klubben Porsgrund og består av et hederstegn og et diplom. Ideen til prisen var det Kjell Klevjer Aas som hadde i 2007. Prisen skal gis en person som har sterk tilknytning til Porsgrunn. Vedkommende skal på en patriotisk måte hevde Porsgrunns interesser, økonomisk eller kulturelt, står det i statuttene.

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet at prisen går til en kulturformidler i byen, som fra en sped start i 2011 i dag er blitt nærmest en institusjon med en mangeslungen og bred virksomhet. Prisen ble delt ut av Gunnar Gulbrandsen og Petter Helgesen.    

I tillegg fikk vi servert lutefisk, og Astrid med gullklump på brystet ble behørig vartet opp av 35 menn i alder 50 til 90.

Baugprisen fra Porsgrunn Rotary
Under Frivillighetskonferansen i Ælvespeilet den 23. januar i år ble vi overrasket igjen. Påtroppende president i Porsgrunn Rotary, Anne Blaker entret scenen for å dele ut Baugprisen for 2019. Baugen i fronten av båten pløyer nytt vann, og gis til en foregangsperson/institusjon innenfor kultur- og næringsliv. Juryen skriver blant annet at Litteraturgarasjen virkelig har satt farge på, og utvidet byens kulturliv. Særlig benytter de Ælvespeilet, fortsetter juryen, med utgangspunkt i litteratur og tekster, musikk, gode samtaler og mulighet for uformelle møter. Det har ført til en stor mengde med nye kulturopplevelser, og det har vist seg veldig populært. Prisen var et flott kunstverk av Ketil Storvik.

Vi i Litteraturgarasjen skal fortsette med å heie på Porsgrunn og Grenland,
vi skal jobbe så godt vi kan,
og kan egentlig bare si
tusen, tusen takk, altså.  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..