Kategorier
lokalkultur Nyheter

Første, andre, tredje gang. SOLGT!

Minst én gang i måneden er det febrilsk aktivitet på tastaturer landet rundt for å sikre seg godbiter fra auksjonshallen Låven antikk ved Porsgrunnselva. Når Thomas Stensrud Larsen inviterer til nettauksjon er spenningen til å ta og føle på.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

-Jeg begynte egentlig som liten guttunge. Da jeg var fire, fem år gammel snudde jeg alle kaffekoppene for å se om det var blått anker under, sier Thomas, som også kaller seg PP-kongen på instagram. Jeg er veldig glad i porselen. Vent, her så skal jeg vise dere et triks.

Thomas henter ned en kaffekopp av typen Bogstad, setter den på hodet på betonggulvet, tråkker oppå og balanserer på ett bein.

-Porselen tåler ekstremt mye. Fire slike tåler vekten av en personbil.
Vi får kaffe i pappkrus. – Alt annet er til salgs, sier Thomas og ler.

Nettauksjon hver måned
I november 2019 overtok Thomas Stensrud Larsen og Oddbjørn Lien Låven Antikk som ligger vegg i vegg med museum og utsalg i de tidligere lokalene til  Porsgrund Porselæn. De har strømlinjeformet butikken de siste par månedene, så hyllene er oversiktlige og fine. Her kan du kjøpe skatter og antikviteter hele uka, men én gang i måneden er det stor nettauksjon. I januar er datoen den 22. og budene har begynt å tikke inn.

Gjenbruk er in
Det var jo porselen fra Porsgrund som var mitt utgangspunkt, og som dere ser så er en stor del av butikken fortsatt forbeholdt brukte og antikke serviser. Men dette er en verden i stadig utvikling. Jeg får mer og mer sansen for gjenbruk og retro-objekter. Vi har godt med besøk hver dag, men mest selger vi på nettauksjon.
Hvordan foregår den?
-Nå er datoen 22. januar. Der har vi 284 objekter. Folk legger inn bud på nettet, og det høyeste budet før auksjonen avsluttes vinner. Det er like spennende hver gang.
Hva slags gjenstander selger dere på nettet?
-Alt mulig. Flotte håndlagde kniver, porselensserviser, emaljeskilt, smykker, blomstervaser, you name it. Vi legger inn en minstepris, og så er det opp til publikum å kjøpe.

Hva er det som selger mest? Og hvem er det som kjøper?

-Det er det som er det rare. Det er nesten umulig å si på forhånd. En gang kan det være et bestikk, neste gang en vase eller et maleri. Men jeg har lagt merke til at gamle originale metall- og emaljeskilt stadig blir mer populært. Folk fra hele landet byr. Privatkunder, oppkjøpere, samlere. Det er et jevnt tilsig av nye kunder hver gang. Vi kjøper opp dødsboer og varer fra privatkunder på store deler av østlandet. Det er et stort marked.

Hva med porselenet? Dere har jo en av Norges største samlinger med gamle objekter fra Porsgrund.

-Desidert den største. Og beste. Vi burde egentlig vært sponset av kommunen for å ta vare på dette. Alt av Nora Gulbrandsen er jo veldig populært. Og Konrad Galaaen. Mye av hans chamotte-ting fra seksti- og syttitallet, men etter den nye versjonen av serviset «Spire» ble lansert, har prisene skutt i været på de gamle, originale servisedelene.

Det strømmer på med nye kunder inn i brukt- og antikkbutikken. I inngangspartiet er det varer på salg, og i sidehallen koster ingenting mer enn tjue kroner. Thomas sjekker mobilen, og ser at nye bud renner inn på nettauksjonen.

Fra hundrelapper til tiltalls tusener
-Nå har vi registrert, fotografert og priset i fjorten dager. I løpet av noen kveldstimer blir det meste solgt. Det kan variere fra noen hundrelapper til flere titalls tusener. Etterpå bruker vi noen dager på å sende alle varene ut, så begynner vi på igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..