Kategorier
Jul i Storgata

Julejakt i Breviks gater

-Første søndagen i advent viste butikkene i Brevik sine flotte vindusutstillinger. For oss barna var det ekstra spennende å finne ut av den årlige konkurransen. I hver vindusutstilling var det lagt til en ting som ikke hørte hjemme der.

Vi snakker med direktør for Thon hotel Høyers, Christer L. Sørensen. Øyagutt med barne- og ungdomstid i Brevik på åttitallet. Han forteller om yrende liv i sentrumsgatene.

-Før Breviksbrua åpnet i 1962, gikk hovedveien gjennom Brevik sentrum. Det var mange eldre forretninger som hadde bygget seg såpass opp, at de drev godt til godt utpå åttitallet selv om veien ble lagt om. Rundt 1980 var det et stort utvalg av butikker. Når det gjaldt julekonkurransen, gikk vi fra vindu til vindu for å se hva som var feil. Sanderød sport hadde for eksempel alltid en appelsin liggende blant turutstyret.
Alle butikkene var med, helt til Vergums på Setre. Mener å huske at også Kristian Thorsen ved Norcem var med ett eller flere år.

FISKETORVET PÅ 80-TALLET:
Foto: Thorleif Hødnebø

Magisk märklintog

Christer husker også spesielt utstillingen til Kjell Holm som drev tv- og elektrobutikk.
-Der hadde de i mange år utstilling med et «juletog».
En Märklin jernbane som ble satt opp i et julelandskap hvor toget kom inn og ut av en tunnel. Det var flotte saker det.

Sånn var det i Brevik til godt utpå åttitallet. Da Down Town kom i Porsgrunn i 1988, ble det vanskeligere å få kundene til Storgata i Brevik.

VINTER I STORGATA:
Foto: Thorleif Hødnebø

Levende by

-På «julejakten» måtte vi gå hele «runden» som det het.
Den startet på Fisketorvet med Gudems Bokhandel og Arild Iversens kolonial, Larsens Kjøttforretning, TIBO, Therese Johansens eftf. Roy Åge Næss hadde frisørsalong.

Christer L. Sørensen ramser opp butikkene i tur og orden, med mange artige navneinnslag. Kanskje husker du noen også?

-Deretter kom vi til RANO Nytt, Brevik Sæpe og Kortevareforretning, Kjell Holm og Gullsmed Sandbakken. I Storgata var Kr. Næss elektrisk og parfymeri, «Glass Erik», Albretsen, Sanderød og en stoff-forretning som jeg så vidt husker, men ikke husker navnet på.

Cort Adeler Kro og Gjestegiveri var ikke med på juleutstillingen, og hadde heller ikke inngang mot Storgata. I enden var det Nye Samvirkelaget og Olai Brønstens Rørleggerforretning.

VINTER I BREVIK:
Foto: Thorleif Hødnebø

Brevik musikkorps på fjernsynet

-Husker også at Brevik Musikkorps hadde tradisjon med å spille julen inn fra Kirketårnet i Brevik og at det også ett eller flere år ble vist på nyhetene på NRK.

-Fra Brønsten gikk veien opp til Vergums på Setre og Kristian Thorsen på Norcem for så å gå opp til Åsen og Flatlands dagligmat. Ned til sentrum igjen gikk vi via Øvre torg med Parfymeriet til Skui, Dahls Møbelforretning, Brevik Frukt og Tobakk og Bøchs konditori.

Christer ser for seg gamle Brevik i detalj nå, og forteller at butikkene til Lilli og Karen var lagt ned og der «Tittan» hadde hatt butikk, var det ingenting. Videre gikk turen ned Torgbakken mot fergene. Der lå Kjell Tangens butikk, «Bottas Frisør», Ø-Senteret, Evas Frisør og Fotografene N&R Rasmussen. Kalle Hansens butikk var også lagt ned. På Østvedt brygge lå Østvedts kolonial og Skoforretning.

Ønskelisten ble lang når man måtte innom alle disse butikk-
vinduene som var utrolig fint pyntet med flotte utstillinger.

-Ellers er jeg «Øyagutt» og vi holdt oss stort sett på Øya og lekte med barna i «gata». Det var veldig sjelden vi gikk over brua til «by’n» hvis ikke vi skulle delta på en aktivitet eller et arrangement.

Hotelldirektøren fra Brevik tar seg en slurk kaffe og kjenner på julestemningen fra barndommens Brevik.

-Juletrefestene på Korvetten var jo en klassiker. Da er vi tilbake på syttitallet. Juletrefestene begynte med at vi samlet oss på parkeringen utenfor Korvetten hvor det var tenning av den store julegrana «på toppen av Brevik». Samtidig kom det et nisseorkester kjørende på planet til en lastebil over Breviksbrua.

Etterpå var det ned til «Pimpernellen» i kjelleren på
Korvetten hvor det var utdeling av godteposer til barna og gjerne et trylleshow.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..