Kategorier
Jul i Storgata

Mitt beste juleminne

Sjef på Ælvespeilet, Erik Berg Friesl pynter juletre sammen med dattera

I Litteraturgarasjens lokale julehefte, «Jul i Storgata – Stemninger fra Porsgrunn og Bamble» har vi spurt en rekke fine folk om de kan dele et av sine beste juleminner med oss og leserne. Her får du et lite utvalg juleminner fra Emil Solli-Tangen, Mariann Eriksen, Merete Junker, Erik Berg Friesl, Catrine Danielsen og Per Halvorsen:

Emil Solli-Tangen – Sanger og artist

Et fint juleminne jeg har, er fra en gang da. Tror kanskje jeg var 17-18 år. Tante, mor, mormor og jeg var på vei hjem fra kirken på julaften. Det hadde vært ganske labert med snø hele førjulstiden og julestemningen like så. Vi hadde vært på julegudstjeneste, og jeg hadde sunget i kirken sammen med Anders (Vangen) og broren min, Didrik, for første gang. Vi satte oss i bilen, skrudde på radioenog kjørte hjemover mot Heistad.

I det vi kjørte ned Prestegårdsalléen på Eidanger, begynte det å snø. Diiiigre flak. I samme øyeblikk som snøen begynte å lavevoldsomt ned, kommer «Driving home for Christmas» på radioen. Da kjente jeg brått en vidunderlig julestemning. Så fint å væresammen akkurat da. Det er nok mange juleminner å ta av, men dette er et fint minne for meg.
Hilsen Emil

Mariann Eriksen – Kultur- og idrettssjef i Porsgrunn

Noe av det beste med julen er forberedelser og forventning. I vår familie har vi i noen år hatt tradisjon for å lete etter og hugge eget juletre. Det er jo en opplevelse på mange vis.

Et år skulle vi finne julegrana på Finne gård, og var utstyrt med både øks, sag og pølser og kakao for hygge i gapahuken etterpå. Vi startet med frisk mot på ettermiddagen med store og små og gikk innover juletrejordet. Og vi lette – og lette. Det skulle jo være passe høyt, jevnt med granbar, ikke for bredt osv osv. Etter hvert skumret det til og barna var klar for pølser. Da tok vi en pause og koste oss (for man skal jo ikke stresse….) Etterpå var det såpass mørkt at det ikke var mulig å se forskjell på juletre og andre vekster. Vi dro derfor hjem med uforettet sak og endte med et kjøpt juletre dagen etterpå. Juletre er juletre, og jammen en fin opplevelse i jakten på det også:-)
God jul! fra Mariann

Merete Junker – forfatter

Som barn var det gavene som ga den helt store jule-godfølelsen. Som voksen er det bordet og menneskene rundt måltidet som får julehjertet til å svulme. Å dekke på og vente på at de næmeste nære skal våkne og komme ned, eller å stå opp i otta første juledag og gjøre i stand til hele
storfamilien på tjue – tretti gjester, slik vi gjorde i mange år, før familieforøkelsene sprengte alle rammer for hvor langt et bord kan bli. De glade ansiktene, klemmene, gjensynsgleden, julematen, stemmene og latteren. Juleminnene fra alle bordsettingene legger seg, lag på lag, og lagres som vin på en flaske en kanskje vil åpne en julemorgen, når det ikke lenger er en selv, men de unge som dekker på og inviterer de gamle inn.
Hilsen Merete.

Erik Berg Friesl – Leder for kulturhuset Ælvespeilet

Mitt beste juleminne er det så mange av. Jeg elsker julen, og har så mange gode minner fra barndommen, der mamma alltid pyntet til en flott jul med julemusikk i bakgrunnen, og en lukt av julebakst, ribbe og grantre. Vi tre brødre fikk alltid en morgengave, og her slo mor og far på stortrommen. Det var ekstatisk jubel fra oss tre brødre hver julemorgen da pakkene ble åpnet, med tilbehør av godteri og Disney på TV. I den senere tid er det en fryd å dele denne julegleden med min datter som enda er liten. Det å se gløden i hennes øyne når julen nærmer seg, er noe helt spesielt, det varmer i hjertet. For meg er julen en tid for familie og venner, tilbringe tiden med de jeg er glad i, og som alltid så gleder jeg meg til jul.
GOD JUL.
Mvh Erik Berg Friesl

Catrine Danielsen – kurator

Hvert bidige år i min barndom husker jeg lillejulaften som det komplette kaos hjemme hos oss . Uinnpakka gaver lå strødd, juletreet sto på trammen, og julepynten var ikke en gang tatt ned fra loftet. Utpå kvelden pleide venner å droppe innom og foreldrene mine rydda spisebodrdet for rot – og vi fikk smugsmake på all julematen. God stemning i og for seg , men jeg husker at jeg alltid tenkte «de kommer aldri til å bli ferdig til jul».

Da gjestene var gått og jeg skulle legge meg , satt pappa og så på TV og mamma lå på gulvet med et 1000 brikkers puslespill…Det så ikke ut som de hadde planer om å lage jul i det hele tatt.
Mitt sterkeste og fineste juleminne er å våkne til et reint og rydda og pynta hus , med alle de ingrediensene som skal til av lukt ,lyd og smak til å skape den gode og fine julestemninga.

Per Halvorsen – Banksjef Sparebank1 Telemark

Mitt kanskje sterkeste juleminne er fra julen 2011 da vi (familien – Lene min kone og våre to barn Mikkel og Marthea) feiret jul i New York.
Vi bodde en uke på et koselig lite hotell i Soho og feiret julaften på Sjømannskirken sammen med mange andre -både nordmenn og folk fra hele verden.
Dette var helt spesielt og utrolig fascinerende – den julaften husker vi alle sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..