Kategorier
Jul i Storgata

Romjula er hellig

STRI FØRJULSTID: Lena Barth underholder tusenvis av mennesker med sitt juleshow på Parkbiografen. I romjula slapper hun av med familien. Foto: Lisbeth R. Traaholt.

LOKALT JULESTOFF: Denne artikkelen finner du også i juleheftet «Jul i Storgata» som du kan få kjøpt ved henvendelse til Litteraturgarasjen eller vår midlertidige julebutikk i Storgata 85 i Porsgrunn.

Allerede fra 15. november fyller Lena og Jannicke Parkbiografen med musikk, ribbelukt og humor som får magemusklene hos publikum til å riste. Men etter heseblesende dager er det ingenting som kan måle seg med julefreden som senker seg i huset ved strandkanten i Bergsbygda. Hvis julefreden senker seg, vel og merke.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund

Vi treffer Lena Barth Aarstad samme dag som hun har vært julebukk, og det lenge før folk har tatt første kaffekoppen. Hun stilte nemlig opp sammen med NRK Telemarks utsendte reporter for å være, ja nettopp – julebukk. Etterpå fikk hun sønnen Theo av gårde til Montessoriskolen i bygda, før turen gikk strake veien til Skien og øving og atter øving. For tekstene må sitte og låtene skal svinge når Lena, Jannicke Irwin Abrahamsen og herremannen Espen Gjelstad Gundersen inviterer til fengende låter og morsomme sketsjer. I år er det også show for barn i helgene.

Tårn med sjøutsikt
-Målet er at det skal være gøy. Ikke alle tekstene er skrevet ferdige enda, men jeg tror det blir bra, sier Lena og rydder unna noen av Theos leker før vi får plass i det aller helligste. Rommet med langbord og eget tårn med seng og utsikt til den fineste fjorden, ifølge Lena. Familien har bodd ved
Eidangerfjorden i en årrekke og trives utmerket med det.

– Vi deler hus med fadern, derfor så mange biler i gården. Bildilla, nikker Lena og vi spør ikke mer. Bare konstaterer at bilparken inneholder mye snadder.

(Saken med Lena fortsetter under bildegalleriet)

Ribbelukt i billetten
Men tilbake til øving, sang og sprø svor. Sommershowet på Kafe K i Porsgrunn er så vidt ferdig og solkremen vasket vekk når Lena og Jannicke må skru på juleknappen.
Og med show inkludert ribbelukt i billetten på fjortende året, går det stort sett greit. Eller gjør det det, Lena?

-Julestemninga blir jo litt ødelagt da, når jeg skriver
juletekster på sommeren og omvendt. Og vi har jo full kål på alt som trengs, fra borddekking og bretting av servietter, til plassering av gjester og at maten, bonger og tannpirkerne er på plass. Og på toppen av det hele skal vi kjøre show. Lena ler. Ikke av oppgitthet, men fordi hun liker når ting skjer.

Fjordlandsjulemiddag
En annen blir nesten svett av å høre på alt når Lena forteller.

Blir det noe tid igjen til juleforberedelser?

-Showet er ferdig 13. desember, så jøss da! Jeg leverte alltid i siste liten før, men har lært meg å ligge foran. Noen av sangnumrene er ikke klare før kort tid før premieren, men jeg sover godt om natta, sier Lena som kan fortelle at totalt 18.000 publikummere har vært på juleshowene siden starten.

Lena har alltid vært glad i jul. Og da hun bodde i London og jobbet som «hallodame» i TV3, rigget hun seg til med Fjordlands julemiddag og grumsete julebrus. Det var heller ikke dumt med bursdag 12. desember. Da ble det nemlig dobbelt opp med gaver på en måned.

Slektstreff på hotell
Når applausen har lagt seg for den siste forestillingen, publikum tripper ut i vinterkulda og Lena og Jannicke kan kjippe av seg skoene på bakrommet, ja da kan den egentlige jula begynne. TV med «Grevinnen og hovmesteren», masse julemusikk, mandel i grøten og strømper med godteri til alle tre i huset i Bergsbygda. Ser på «Tre nøtter til Askepott» og har det bare fint.

-I romjula reiser vi alltid til et kjempekoselig hotell en i familien driver. Et slektstreff midt i jula er bare helt toppers, sier Lena.

Synger med hendene
Hvilken julekalender er din favoritt?

-Det er nok «Jul i Skomakergata» og ikke minst «Vertshuset Den gyldne hale.»
-Du vet, den julekalenderen NRK sendte med døvespråk. Jeg kan det fortsatt, sier Lena og synger velkomstsangen mens hendene former seg til tegn og bokstaver.
-Enkelte ting bare sitter der. Trenger ikke pugge sånt, sier Lena og tar ett vers til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..