Kategorier
Jul i Storgata Nyheter

Jakten på juletreet

LOKALT JULESTOFF: Denne artikkelen finner du også i juleheftet «Jul i Storgata» som du kan få kjøpt ved henvendelse til Litteraturgarasjen eller vår midlertidige julebutikk i Storgata 85 i Porsgrunn.

Ingen jul uten et staselig tre på Rådhusplassen. Men det å finne det perfekte eksemplaret, er ikke alltid enkelt. Det vet Anne Humborstad alt om. I år ble det tilslutt grantreet på Brekka på Bjørntvedt som ble årets julegave til store og små i Porsgrunn.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund

-Her er det, sier hun fornøyd og ser opp på det femten meter høye treet like ved blokka på Bjørntvedt. Det har Aallsgate som nærmeste nabo og har vokst seg stort og flott.
-Dette er så fint. Helt symmetrisk.

Transportetappe
-Hvor gammelt er det?
Det vet vi ikke før vi får hugget det ned og telt årringene, men gammelt er det, sier parksjefen og forklarer at det alltid er en viss spenning rundt det å skaffe det perfekte treet.

-Det må ha riktig høyde, men likevel ikke for ruvende.
Og greinene må være friske og sunne. Så noen år må vi lete litt ekstra, sier hun og forteller at både selve trefellinga og
transportetappen kan være spennende nok.

-Vi bruker våre egne folk fra parkvesenet i tillegg til brannvesenet. To svære kranbiler må til og, jeg er alltid oppi treet og fester tauet før vi setter i gang.
-Ingen høydeskrekk?
-Nei, når det gjelder trær er jeg absolutt ikke redd, ler hun.
Når treet skal fraktes av gårde, skjer det ved hjelp av følgebil både foran og bak. Noen ganger trengs det politieskorte dersom det skjer på dagtid og trafikken er stor. Og vel fremme på Rådhusplassen er bare halve jobben gjort, forklarer Humborstad.

(Saken fortsetter under bildene)

Nøye med pynten
-Vi må jo få rigget det til slik at det står støtt. Sånn er det jo med alle juletrær. Så under et kumlokk, er det et langt rør som vi putter den tykke stammen nedi. Det er så dypt at treet garantert ikke blåser overende.
-Da kan du vel puste lettet ut?
-Joda, men pyntinga er jo nesten like viktig som selve treet. Da setter vi den fine stjerna på toppen og masse lys ned langs sidene. Men det må være skikkelig fint altså. Der er jeg nøye.
-Liker du det?
-Ja, veldig. Det er så koselig å se der det lyser midt på plassen, ut mot elva. Men det er greit når jula er over også.
Helt greit faktisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..