Kategorier
Arrangementer Krim

Fant inspirasjon i Los Angeles-politiets arkiver

I kjelleren i Los Angeles Police Departement (LAPD) finnes et arkiv med over 6.000 uløste saker. Da krimforfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst besøkte avdelingen, var de i gang med å løse en sak med 90 mulige drapsofre. Det ga forfatteren inspirasjon til «Illvilje».

-I mine mange år som etterforskningsleder ved Larvik politikammer var det sjelden jeg støtte på ren ondskap. Kriminelle handlinger er ofte konsekvenser av desperasjon. Men en håndfull ganger har jeg sett ondskapen i øynene. Det er den jeg prøver å undersøke i den fjortende boka om William Wisting.

Litteraturgarasjen møter Jørn Lier Horst på Larvik bibliotek bare noen dager før avdelingen vi sitter i blir påtent og totalskadd.

Noen mennesker blir aldri funnet
-Ofte er det tilfeldigheter som fører til kriminalitet. Noen ganger mentale forstyrrelser. Men vi har sett ren ondskap her i landet også. Hvert år forsvinner en rekke mennesker. De fleste blir funnet, enten død eller levende, men noen få saker forblir uløst. Personene er borte. I USA er det mange flere slike saker. Uvisst av hvilken grunn er det også her fenomenet med seriemordere oppsto.

Horst tar en kort tenkepause før han fortsetter:

Fange tilsto 90 drap
-Timothy Marcia er en legendarisk etterforsker på avdelingen for uløste saker i LAPD. Jeg besøkte avdelingen i fjor, og Marcia viste meg arkivet. Et enormt rom med over seks tusen saker med folk som er forsvunnet. Flest unge kvinner. Da jeg var der tilsto en fange, Samuel Little (78), tilsammen 90 drap. På kort tid klarte etterforskerne å bekrefte 36 av sakene i arkivet. Det ga meg grunnidéen til Illvilje.

Tom Kerr – og Den Andre
I den nyeste krimromanenen om Wiliam Wisting møter vi Tom Kerr som har begått fryktelige forbrytelser. Han er dømt for tortur, drap og partering av to unge kvinner. Nå har han sagt seg villig til å peke ut stedet der et tredje offer ligger begravd. Kerr klarer å rømme, fire politifolk blir skadet, og etterforskningsleder William Wisting blir utpekt som syndebukk. Under politijakten kommer det fram at politiet hadde forutsett rømmingen, og at de egentlig er på jakt etter Kerrs medhjelper, Den Andre.  

Møt Horst i Porsgrunn
-Hvis jeg skal være ærlig, så mener jeg dette er en av mine beste bøker, kanskje den beste. Tempoet er høyt og jeg er veldig fornøyd med plottet.

Onsdag 27. november kan du møte Jørn Lier Horst på Porsgrunn bibliotek i samtale med Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen. Du får høre mer om Illvilje og turen til seriemordernes hjemland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..