Kategorier
Musikk Poesi

Guttorm jazzer opp Storgata

GLIMTER TIL: Ny musikk fra Guttorm Guttormsen. Foto: Kai Hansen

Med fullt band og tekster fra Porsgrunn og Bamble blir det urpremiere på Guttorm Guttormsens musikalske verk «Storgata – alle hører til et sted fredag 22. november i Ælvespeilet

Diktboka «Storgata – langs fortauet i en småby» som Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen ga ut før jul i fjor, handler om hovedgatene i Porsgrunn, Brevik og Langesund, altså Storgata. I et av diktene leter noen etter Guttorm Guttormsen i Porsgrunn, for å få han til å spille og gjøre november mindre grå og kald.

-Jeg har aldri fått et dikt før, ikke på den måten, sier Guttorm.

Da komponisten og musikeren fikk et dikt om seg selv, endte det med at han skrev tretten låter til tekster fra Porsgrunn og Bamble.

Tonesatte Rafnesbakken
Guttormsen er en institusjon innenfor norsk jazz og musikkliv de siste femti årene. I sitt hjem i Langesund har han skrevet musikk til det meste og spilt med de fleste.

-Ja, jeg har gjort slike ting før. Jeg har blant annet tonesatt dikt av Rolf Jacobsen. Da jeg studerte Storgata-boka litt nærmere, så jeg at det var mue som kunne settes musikk tik. Det har blitt tretten låter og komposisjoner. Nå har jeg blant annet satt musikk til diktet «Rafnesbakken».

Lokalt superband
Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen syntes det er stas at Guttormsen har laget musikk ut av tekstene deres.

-Dette hadde vi ikke trodd i vår villeste fantasi, sier Astrid.
-Det er rett og slett kjempegøy. At våre dikt om steder vi er glade i har blitt til musikk. Nå øver vi alt vi kan for at ting skal sitte til konserten på fredag.

Superbandet fra Porsgrunn og Bamble består foruten Guttormsen av Nina Gromstad på vokal, Stig Sjøstrøm på trommer, og Jan Olav Renvåg på bass i tillegg til forfatterne.

SYNGER PÅ BAMBLEDIALEKT: Nina Gromstad fra Stathelle er vokalist på Storgata-prosjektet. Foto: Kai Hansen.

-Jeg er jo stolt bambling, og synes det er spennende å synge på egen dialekt sier Nina Gromstad.

Tekster fra Blåfredag
De siste fire årene har Litteraturgarasjens forfattere vært involvert i konsertserien Blåfredag i kulturhuset. Før fredagskonsertene har duoen fremført egne tekster om folk og steder i Porsgrunn og Bamble. En del av disse havnet i Storgata-boka.

-Jo vi har tekster om Odd Hansen Herrekvipering og Bambleindianere, men det er andre tekster Guttorm har satt musikk til. Det har blitt en sprudlende blanding av humor, viser og jazz, sier Per Erik og legger til:
-Dette er jo tekster uten rim og lik rytme. At Guttorm har klart å sette musikk til synes jeg er et mesterstykke.
Jo friere tekst, desto bedre, ler Guttorm.

Booket av Grenland Jazzforum
-Vi har blant annet skrevet dikt om Margareta bak disken på Ark-butikken i Storgata, om Kranglefantene i PD, klokka til Langtvedt, statuen i Vic-parken, og tekster fra Osebakken og Sundjordet sier Astrid Borchgrevink-Lund

-Da Hanne Christensen i Grenland Jazzforum fikk høre om Guttorms musikalske prosjekt, booket hun oss. Det blir en knall kveld med jazz og poesi i Ælvespeilet.  Først er det oss, og så kommer Jan Erik Vold og Aril Andersen etterpå. Vi gleder oss og stoler på Guttorm. Alt han gjør blir bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..