Kategorier
Arrangementer Nyheter

Skjørtejegere og narsissister

Hamsun var notorisk kvinnejeger, og han stjal gjerne damer som var i forhold. Unge Ibsen var på flukt fra barnebidrag og opptatt av berømmelse. Tirsdag 22. oktober skal to dyktige kvinner diskutere herrene i Ibsenhuset.

Tekst: Astrid Borchgrevink-Lund.

«Når de døde våkner» har Telemark Museum kalt samtalerekken som tar for seg ulike temaer i litteraturen til Ibsen og fire andre forfattere. 22. oktober møtes våre kanskje to største forfattere; Ibsen og Hamsun under den svært så vidløftige tittelen «Om kjærlighet, selvmord og humor.»

Høy ekspertise
Heldigvis er det kunnskapsrike folk som skal begi seg inn på de store temaer. Anita Estensen er avdelingsleder ved Grimstad bys museum, hvor han blant annet leder arbeidet med å få etablert et eget Hamsun-museum.  Anette Storli Andersen er Ibsenforsker og formidler i Skien kommune. Hun har blant annet skrevet doktoravhandlingen  «Deus ex machina? Henrik Ibsen og teatret i norsk offentlighet 1780-1864».

Stjal damer
Hamsun stjal begge sine koner fra andre menn. Og i Amerika -periodene på 1880-tallet holdt han på med det samme, sier Anita Estensen til Litteraturgarasjen og legger til at hun gleder seg til å komme til Skien for å snakke om både kjærlighet og selvmord.

GNISTRENDE SAMTALE: Professor Liv Bliksrud (t.v.), Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen og teaterregissør Ida Høy i samtale om Ibsen og Undset. Foto: Astrid Borchgrevink-Lund.

Staselige forfattere
I samtalerekken «Når de døde våkner» settes Ibsens diktning og tankesett opp mot forfatterne Garborg, Undset, Hamsun og Vinje. Ida Høy og Liv Bliksrud hadde en gnistrende samtale om Ibsen og Sigrid Undset i september. Det er Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen som leder samtalen mellom Anita Estensen og Anette Storli Andersen. Samtalerekken i regi av Telemark Museum avsluttes 12. november med et møte mellom Henrik Ibsen og Aasmund Olavson Vinje.     

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..