Kategorier
Bjørg Vik Dagene Bombasta! Barnebokfestival

Knallsuksess for Bombasta!

FULL FYR: Forfatter, fysiker og programleder Selda Ekiz holdt en flammende show. Foto: Kai Hansen.

Nesten 3.000 store og små har vært på Porsgrunn litteraturfestival den siste uka. Over halvparten av disse var på barnearrangementer. Fantastisk gøy!
(Bildeserie i slutten av saken)

De litterære høydepunktene har vært mange i Porsgrunn i slutten av september. Litteraturgarasjen arrangerte Bjørg Vik-dagene for femte gang, med «Jentekraft» og «Kveldsskift» på biblioteket, unge porsgrunnsforfattere, Porsgrunnspoeten, noveller og mange poetiske og musikalske perler.

En haug med forfattere
Jentekraft var forresten stikkordet for årets voksenfestival. Og damene var mange. Brit Bildøen, Marta Breen, Amalie Kasin Lerstang, Astrid-Borchgrevink-Lund, Sissel Gran, Nina Gromstad og Ingrid Olava for å nevne noen. Power og opplevelser over hele linja. Men en dame manglet.

Gripende takketale
For Bjørg Vik-prisen ble offentliggjort tidlig i august. Den gikk til Anne Grete Preus. Da hadde hun visst om tildelingen i flere måneder allerede, og brukte prisen og Porsgrunnsturen som motivasjon for å kjempe mot sykdommen. Les brorens gripende, varme og kloke takketale her.
(saken fortsetter under bildet).

Hans Ragnar Preus. Foto: Kai Hansen

Selvfølgelig menn også
Og de var ikke kvotert inn, men invitert på grunn av vidd og kunnskap. Stian Johansen, Jan Kristoffer Dale, Lars Vik, Ljodahått, Erlend Ropstad og en særdeles opplagt Vidar Kvalshaug med analyse av novellen som form og Bjørg Viks bidrag til denne.

Barnebokfestival i fyr og flamme.
Aldri før har så mange Porsgrunnsunger besøkt forfatterarrangementer, forestillinger og show på en langhelg. Det er kjempestas!

Det ble satt opp ekstraforestilling på Riksteatrets «Bukkene Bruse lager rumpebrann», «Jørn Lier Horst og Detektivbyrå nr. 2 trakk fullt hus» og Selda lagde flammeshow. I tillegg var det mange som besøkte DuVerden Vitensenteret, biblioteket og de nydelige forestillingene «Lille Bille» og «Poly-Esther».
(saken fortsetter under bildet)

DRØSSEVIS AV DETEKTIVER: Jørn Lier Horst og Detektivbyrå nr. 2.

Lokal oppvarming fikk stående applaus
En av festivalens største overraskelser var Guttorm Guttormsens komposisjoner til dikt fra «Storgata – langs fortauet i en småby» som Litteraturgarasjen ga ut i fjor. Publikum fikk høre smakebiter på «Hjerte i lomma», «Klokka er mye nå», «Svenske sider» og «Guttorm spiller ikke her». Nina Gromstad på vokal, Stig Sjøstrøm, perkusjon, Knerten på bass og Guttorm Guttormsen på fløyte og piano samt forfatterne fikk stående applaus før fredagskveldens konsert med Erlend Ropstad. Folk liker tydeligvis lokale tekster og Guttormsens musikk. I november blir det full konsert.

(saken fortsetter under bildet)

STORGATA: Lokale tekster med musikk av Guttorm Guttormsen. Nina Gromstad kler å synge på Grenlandsdialekt. Knerten på bass. Foto: Kai Hansen.

Flott festivalarena
Elvespeilet mat & vinbar og kulturhuset Ælvespeilet var festivalens hjerte, og store og små besøkte Erdal og Meretes nyoppussede kafé ved elvebredden. Rett og slett et herlig sted å bruke som møtested under en slik festival. Vi i Litteraturgarasjen takker Ælvespeilet for teknikk og lokaler i verdensklasse, kaféen, biblioteket, Wald, Grenland Jazzforum og Kvindernes Læseforening. Vi takker også alle som har gitt økonomisk støtte til Porsgrunn litteraturfestival, spesielt Sparebanken Sør som gir pengegaven til Bjørg Vik-prisen. En bank med hjerte for byen.

Men mest av alt takker vi publikum. Dette var kjempegøy, og stor stas å møte dere alle sammen. Vi håper og tror dere hadde det fint, spennende, lærerikt, rørende og gøy. Håper vi ses igjen.

(Se stor bildeserie i egen sak)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..