Kategorier
Bjørg Vik Dagene Bombasta! Barnebokfestival

Program Porsgrunn litteraturfestival 2019

Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene arrangeres 19. – 22. september og overlappes av Bombasta! Barnebokfestival 21. 24. september 2019. Her blir det flotte opplevelser for store og små. Ingrid Olava, Selda Ekiz, Marta Breen, Jørn Lier Horst, Brit Bildøen, Amalie Kasin Lerstang, Bukkene Bruse og mange, mange flere!

Litteraturdagene i Porsgrunn 2019 støttes av Sparebanken Sør, Nasjonalbiblioteket Bokåret 2019, Kulturrådet, Telemark Fylkeskommune, Ælvespeilet, Porsgrunn bibliotek, Porsgrunn kommune, DuVerden Vitensenteret, Kvindernes Læseforening og Elvespeilet mat & vinbar.

Her er programmet for Bjørg Vik-dagene:

Torsdag 19. september klokka 19 – Porsgrunn bibliotek – Festivalåpning.

Litteraturgarasjen forteller om Bjørg Viks novellesamling «En håndfull lengsel» og skuespillet «Alt kvinner tilgir» fra 1979. Kveldens hovedforedragsholder er Marta Breen, en av våre viktigste feminister, med en rekke bøker om kvinnekamp, kjønnskamp og likestilling. Bøker med lyskespark og glimt i øyet. I hennes nyeste bok «Om muser og menn» stiller Breen spørsmål som: Hvor lenge skal kvinner egentlig finne seg i å være den andre? Og hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? .
Pris kr 100,-. Billetter kjøpes på biblioteket.

Torsdag 19. september klokka 21 – Ælvespeilet – Ljodahått

En usedvanlig gjeng fra Norge og Europa gir nytt liv til noen av
Norges største diktere gjennom tidene.
Sterke tekster synges på norsk til originalkomposisjoner fra Ljodahått.
En herlig blanding av musikalske stilarter. Folk, rock, pop, jazz og vise fremføres i overraskende tolkninger, fra ofte glemte menneskelige landskap.
Billetter får du kjøpt her.

Fredag 20. september klokka 19 – Porsgrunn bibliotek – Kveldsskiftet

Tre forfattere som skriver om industri- og arbeiderbakgrunn.
Jan Kristoffer Dale fra Froland fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 2016 for ”Arbeidsnever”. Den fikk også Amalie Kasin Lerstang i 2014 for sin roman ”Europa”. I fjor ga hun ut diktsamlingen ”Vårs» om arbeiderbakgrunn og oppvekst på Notodden, og Stian Johansen fra Skien har skrevet om besteforeldrene som flyttet fra Trøndelag til jobb på Hydro i ”Norge og Døden”. I samtale med Astrid Borchgrevink Lund.

Fredag 20. september klokka 21 – Ælvespeilet – Blåfredag spesial

Hovedartist: Erlend Ropstad – tilbake på Blåfredag i Ælvespeilet.
Albumet som ble sluppet 25. januar har overgått Ropstads tidligere svært kritikerroste utgivelser og mottakelsen fra fans har også vært overveldende. Flere konserter er allerede utsolgt og Erlend selv tar det hele med lett sørlandsk distanse. Ropstad skriver på dialekt til musikk i rocklandskapet som liker det høyt, direkte og dynamisk. Dette er hjerteskjærende realisme, mørkt, men også med oppløftende historier. Og som en anmelder sa: «han er likevel helt sin egen».

Support: Kristian Kaupang. Med sin vare og særegne vokal serverer Kristian kaupang melankolsk visepop av høy musikalsk klasse.

Surprise: Guttorm Guttormsen, Nina Gromstad, Jan Olav Renvåg
Musikk og tekster fra Porsgrunn og Bamble. En ørliten smakebit fra Storgata-konserten «Alle hører til et sted» som arrangeres av Grenland jazzforum i november 2019.
Billetter kjøper du her:

Lørdag 21. september klokka 12-15 – Ælvespeilet – BOKSEKSJON

Åpning av Bombasta! Barnebokfestival ved ordfører Robin Kåss.
Vik leser Vik. Tre blad Vik leser Jørgen Bombasta av Bjørg Vik.
Kåring av Porsgrunnspoeten 2019.
Utdeling av Bjørg Vik-prisen 2019 – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend på kr 30.000,-.
Anne Grete Preus ble kåret som mottaker av prisen i begynnelsen av august. Som følge av hennes bortgang, vil utdelingen gjøres som en verdig minnemarkering for en helt spesiell og flott artist. Mer informasjon om dette gis på Litteraturgarasjens nettside og på facebook.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «Hun har pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, og har fått en nesten ikonisk posisjon innenfor sitt felt, både som låtskriver og formidler.»

Mellom linjene med fire forfattere:

Maria Kjos Fonn debuterte med den kritikerroste
novellesamlingen ”Dette har jeg aldri fortalt til noen” i 2014. I fjor kom ”Kinderwhore”. «Løfter arven etter Herbjørg Wassmo. (…)
Kinderwhore av Maria Kjos Fonn kan gå rett inn
norskundervisningen.» skrev Aftenpostens anmelder, Ingunn Økland.

Amalie Kasin Lerstang kommer fra Notodden. I fjor kom hun med diktsamlingen ”Vårs” om hvordan det er å vokse opp i en liten
industriby. I år har hun vært redaktør for diktantologien ”En eller to eller flere hundre søstre”, om kjønnskap og likestilling opp gjennom historien.

Vidar Kvalshaug har en skarp og god penn, og har gitt ut bøker i flere sjangre. Likevel er det med novellene han gjør seg mest bemerket. ”Blodbøksommer” utgitt på Gyldendal, er en perle av en bok.
”Med disse tolv novellene skriver Vidar Kvalshaug seg opp blant de fremste i norsk samtidslitteratur,” skrev anmelder Fartein Horgar i Adresseavisen.

Eline Lund Fjæren debuterte i 2013 med romanen ”Ung jente, voksen mann”, som høstet strålende kritikker og fikk mye oppmerksomhet. Romanen ble tildelt Norlis debutantpris og Osloprisen 2013. ”Forbruk i september” (2018) er en rastløs og effektiv beretning om begjær, kjønn og kjærlighetslengsel, om grunnleggende ensomhet og den konstante, gnagende selvbevisstheten som truer vår evne til å møte hverandre som den vi virkelig er.

Hele Bokseksjon-arrangementet med prisutdelinger og forfattersamtaler er gratis.

Lørdag 21. september klokka 16 – Wald – Brit Bildøen om Patti Smith

Forfatter Brit Bildøen har i mange år vært fascinert av den
amerikanske artisten Patti Smith. Hun har oversatt mange av hennes låttekster og flere av Smiths bøker.
I samtale med litteraturviter Hanne Christensen på Wald i Storgata 90.

Lørdag 21. september klokka 19 – Ælvespeilet – Ingrid Olava med band

Ingrid Olava kommer til Ælvespeilet og litteraturdagene i Porsgrunn!
Siden den kritikerroste debuten med Juliet’s Wishes, har Ingrid Olava med sin karakteristiske stemme og pianospill, fått en plass som en av vår mest særegne og beste artister.
I tillegg til sin egen sterke katalog med av låter, har Olava også
omfavnet andre kunstnere. I konsertformat gjør Ingrid Olava sterke tolkninger av eget og andres materiale.

Søndag 22. september klokka 15 – Ælvespeilet
Sissel Gran og Runar bakken – Glem deg selv!

Opplevelsen av egen aldring kan komme som en overraskelse. Det gjorde det på Sissel Gran. Resultatet ble boka «Inni er vi alltid unge. Aldringsmeditasjoner».

«Alle vil leve lenge – men ingen vil bli gamle» er tittelen på dosent Runar Bakkens nyeste sakprosabok. Han har i en årrekke forsket på vår egen aldringsprosess og det å bli gammel. De fleste har en forståelse av at vi skal dø en gang, men ikke at vi må bli gamle først.

Litteraturgarasjen inviterer til en personlig og nær samtale mellom klinisk psykolog Sissel Gran og aldersforsker Runar Bakken som begge kjenner alderen på gikta og som krydrer samtalen med forskning og fakta.

Dette blir en sjelden anledning til å høre to av våre fremste eksperter på samliv og aldring. For alle som er unge eller gamle, inni eller utenpå.

Billetter kjøper du her:

Her er programmet for Bombasta! Barnebokfdestival 2019:

Lørdag 21. september klokka 12 – Ælvespeilet – Lille Bille

Utgangspunktet for dette prosjektet er en felles forkjærlighet for en skatt av en barneplate av den nordnorske visekunstneren Terje Nilsen. Plata ”Lille Bille” fikk Spellemannpris og mye blest rundt sine sterke låter og undrende, morsomme og poetiske tekster for barn i alle aldre. Her er låter om detektiver, alt det rare som folk kaster på et sankthansbål, om hvor rart det er at jorda faktisk er rund og masse annet gøy.
Billetter får du kjøpt her.

Lørdag 21. september klokka 13 – Porsgrunn bibliotek – Kul kunnskap

Marit Nicolaysen har skrevet de beryktede, berømte og besettende bøkene om Svein og rotta. Nå har hun gjort om all sin kunnskap om rotter til en kul faktabok; Rotter verdens verste, beste dyr – fakta om et lite dyr med dårlig rykte. Første arrangement ut i bibliotekets faktaserie «Kul kunnskap».

Lørdag 21. september klokka 13 – DuVerden – Løs mysteriet!

Før og etter showet med Detektivbyrå nr. 2, Jørn Lier Horst og Jørgen Sandnes i Ælvespeilet arrangerer DuVerden vitensenteret «Løs mysteriet» for de minste klokka 13 og for større detektiver klokka 16. Mer mystisk info følger.

Lørdag 21. september klokka 15 Ælvespeilet – Detektivbyrå nr. 2

Detektivbyrå nr. 2 kommer til Bombasta! Barnebokfestival
Møt Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes som har skrevet og
tegnet bøkene om Detektivbyrå nr. 2.
Bli kjent med Tiril, Oliver og sporhunden Åtto fra Detektivbyrå nr. 2!
Handlingen er lagt til småbyen Elvestad, og du skulle kanskje tro at store ting ikke hendte der. Men det gjør det. For Elvestad er en by for mysterier. Og mysterier er som kjent til for å løses.
Jørn Lier Horst forteller og Hans Jørgen Sandnes tegner.
Billetter kjøper du her.

Søndag 22. september klokka 12 – Ælvespeilet – Poly-Esther

Poly-Esther er redd for det meste og derfor ønsker hun seg så innmari et ekte monster, men hva om monstre ikke er sånn som man
forventer seg… Polly-Esther og ønskemonsteret er en leken, visuell og
musikalsk forestilling. Forestillingen er basert på Tiril Valeurs bok om Polly-Esther som overvinner sine frykter. En historie om å finne styrke og mot der man minst venter det.
Billetter kjøper du her.

Søndag 22. september klokka 11-16 – DuVerden – Åpen dag

Å følge en oppskrift er også lesing og det finnes mange bøker for barn der man må følge en oppskrift. Vi holder derfor et arrangement denne dagen som vi kaller «Følg oppskriften!»
På DuVerden vil det bli dropin-isverksted, slimverksted og dataspillverksted.

Mandag 23. september klokka 18 – Seldas Lab

Den kjente og populære programlederen, forfatteren og fysikeren
Selda Ekiz kommer til Bombasta! barnebokfestival og Ælvespeilet med et forrykende show der eksplosjoner, flammer, vann, røyk og smell står i sentrum!
Hvordan fryser man ned en bukett roser på én, to, tre?
Og kan en tønne med plastballer gå i luften innendørs??
Dette er et garantert gøy konsept som funker for både barn og voksne.
Billetter kjøper du her.

Tirsdag 24. september kl. 16.30 – Ælvespeilet
Bukkene Bruse starter rumpebrann – Ekstraforestilling.

Bukkene Bruse vender tilbake og setter fyr på rumpa til trollet!

Bukkene Bruse lurer på hva de skal gjøre i ferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største synes det blir altfor dyrt. Han vil heller på setra som de brukte å gjøre før. “Æsj,” sier de to minste. “Det treige fjellet.” Den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men hvor er det blitt av trollet?

En av Riksteatrets største suksesser de seneste årene er Bukkene Bruse på Badeland – basert på Bjørn F. Rørvik og Gro Moursunds enormt populære barnebok. Nå kommer oppfølgeren, basert på andre bok i serien, Bukkene Bruse vender tilbake.

Tripp, trapp! Tripp, trapp! Dette blir en forestilling som alle kan se. Og alle – kanskje bortsett fra trollet – har god grunn til å glede seg!

På scenenJanne Starup Bønes, Madeleine Barosen Herholdt, Jørn Morstad, Håkon Thorstensen Nielsen, Marte Stolp og Erlend Rødal Vikhagen.
Team
Regissør: Ivar Emil Tindberg. Scenograf: Gjermund Andresen. Kostymedesigner, Dukkedesigner: Ingrid Nylander. Lysdesigner: Martin Myrvold. Komponist: Peter Baden. Produsent: Rebecca Mathisen
Produsert av Riksteatret
Forestillingen passer for barn fra 3 år.
Billetter kjøper du her:

Tirsdag 24. september kl. 18 – Ælvespeilet
Bukkene Bruse starter rumpebrann

Bukkene Bruse vender tilbake og setter fyr på rumpa til trollet!

Bukkene Bruse lurer på hva de skal gjøre i ferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største synes det blir altfor dyrt. Han vil heller på setra som de brukte å gjøre før. “Æsj,” sier de to minste. “Det treige fjellet.” Den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men hvor er det blitt av trollet?

En av Riksteatrets største suksesser de seneste årene er Bukkene Bruse på Badeland – basert på Bjørn F. Rørvik og Gro Moursunds enormt populære barnebok. Nå kommer oppfølgeren, basert på andre bok i serien, Bukkene Bruse vender tilbake.

Tripp, trapp! Tripp, trapp! Dette blir en forestilling som alle kan se. Og alle – kanskje bortsett fra trollet – har god grunn til å glede seg!

På scenen
Janne Starup Bønes, Madeleine Barosen Herholdt, Jørn Morstad, Håkon Thorstensen Nielsen, Marte Stolp og Erlend Rødal Vikhagen.
Team
Regissør: Ivar Emil Tindberg. Scenograf: Gjermund Andresen. Kostymedesigner, Dukkedesigner: Ingrid Nylander. Lysdesigner: Martin Myrvold. Komponist: Peter Baden. Produsent: Rebecca Mathisen
Produsert av Riksteatret
Forestillingen passer for barn fra 3 år.
Billetter kjøper du her:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..