
Folk langs kysten av Grenland har alltid hatt et sterkt forhold til havet. Hvordan bruker vi kysten vår og hvordan forvalter vi havet? Er vi i Grenland påvirket av endringene i klimaet? Har livet i, på og ved havet forandret seg?
Alle kommer fra havet
fra Jomfruland, fra Kragerø,
Valle, Trosbyfjorden, Hafsund
Brevikstranda, Rognsfjorden, Såstein, Langesund,
Bjørkøya, Sandøya, Løvøya, Eidangerfjorden, Røra.
Verdens grunnfjell kalles deler av Grenlandskysten. I Bamble og Porsgrunn finnes bergarter som er mer enn tusen millioner år gamle, og for bare 450 millioner år siden lå vi sør for ekvator. Naturinteresserte og forskere kommer fra hele verden for å studere bergartene vi går og bor på. På attentjuetallet oppdaget Hans Morten Thrane Esmark et nytt mineral og grunnstoff i Eidangerfjorden, thorium.
Litteraturgarasjen i samarbeid med Ælvespeilet inviterer torsdag 28. februar til en kveld med diskusjon og refleksjon over vårt forhold til havet.
Er naturendringene bare noe som skjer der ute? Hva finnes i havet? Fylles skjærgården vår med plast, og hva gjør Stillehavsøstersen med båt- og badeplasser.
Kveldens gjester i Ælvespeilet er: Jan Erik Tangen, Anita Torvund, Dag Jenssen, Per-Erik Schulze, Kjetil Østlie, Kristin Rangnes og Roy Kristensen. Programleder er Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.
Vi vil ta opp temaer som miljø, forurensning, turisme, historie og politikk. Det blir anledning for publikum til å komme med både spørsmål og en og annen god fiskehistorie.
Arrangementet er gratis.