Kategorier
Bjørg Vik Dagene Bjørg Vik-dagene 2016

Eldrid Lunden nominert til Nordisk råds litteraturpris

Eldrid Lunden under mottagelsen av Bjørg Vik-prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend i 2016. Foto: Kai Hansen

I 2016 mottok Eldrid Lunden Bjørg Vik-prisen for sitt forfatterskap. Nå er kvinnen som grunnla forfatterstudiet i Bø, nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen «Det er berre eit spørsmål om tid.

«Lunden påvirket litteraturen med en særegen og uredd stemme» sa juryen fra Porsgrunn under utdelingen av Bjørg Vik-prisen høsten 2016.

«Det er berre eit spørsmål om tid har et både stillferdig og trassig uttrykk, diktene er nedskårne og skjerpede på typisk Lundensk vis,» står det i nominasjonen på nettsidene til Nordisk Råd. (se hele begrunnelsen nederst i saken.)

-Dette er ei stor ære, sier Eldrid Lunden til Litteraturgarasjen når nominasjonen er offentliggjort.

«Det er berre eit spørsmål om tid» utgitt på Aschehoug forlag, er såkalte er en diktsamling tilegnet Lundens ektemann som døde i 2014. Professor og emerita i skrivekunst, Eldrid Lunden debuterte i 1968 og har gitt ut en rekke dikt- og essaysamlinger.

Vinneren av Nordisk råds litteraturpris 2019 blir presentert 29. oktober i Stockholm. Vinneren mottar prisstatuetten “Nordlys” og 350 000 danske kroner.

Den andre norske forfatteren som er nominert til årets pris er Jan Grue

Nominasjonskomiteens begrunnelse:

Eldrid Lunden: Det er berre eit spørsmål om tid. Diktsamling, Aschehoug forlag, 2018. Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2019.

Eldrid Lunden (født 1940) er en av våre fremste diktere, en lyriker som med stor autoritet og utrettelig engasjement har påvirket vår lesing og våre litterære anskuelser gjennom 50 år – intet mindre. Helt siden debuten i 1968 har hun vært i besittelse av et særpreget språk og en klar og nysgjerrig tilnærming til verden. Skjebnefellesskap er nok et overordnet stikkord for lesningen av denne dikteren, fra den særegne feministiske åpningen, gjennom den utrettelige utviklingen av forfatterskapet der hun viser en påfallende vilje og evne til å aksentuere en skrift som stadig leter opp nye måter å favne virkeligheten, og frem til den utsøkte fornyelsen i de senere bøkene. Uansett anslag og format er det alltid en sterk, personlig kraft til stede i Lundens diktning. Hun skriver klokt og kresent. Hun tar i bruk og omformer tradisjonelle motiver og temaer med sin likefremme, flytende stil.

Lundens seneste bok, Det er berre eit spørsmål om tid, sjangerfestes som Kalenderdikt 2014–2018. Kalenderdikt er en heller sjeldent brukt litterær kategori. Lundens kollega Jan Erik Vold ga ut en samling med tittelen Kalenderdikt i 1995, men hos Eldrid Lunden er det en annen vektlegging, nær sagt en annen rangering, uttrykket kalenderdikt får her en underordnet funksjon, som et antydet premiss, et utgangspunkt, utvilsomt for å melde at det her ikke er snakk om bokens øverste nomen, men heller et bestemmende slektskap med dagboken, notatboken, eller som i Edith Holdens berømte Naturdagbok fra året 1906 av en engelsk dame. Jo, kalenderdikt er en sjangerbenevnelse for en diktbok om tap, sorg og om det å være også intellektuelt til stede i en ettertid, i gjenklangen av «Dine, nesten umerkelige, farvel».

Det er berre eit spørsmål om tid har et både stillferdig og trassig uttrykk, diktene er nedskårne og skjerpede på typisk Lundensk vis, men gjennom de ofte ordknappe tekstene stråler en egenartet aforistisk kraft, som om diktene er brokker av et pågående undersøkende arbeid. Noter fra et granskende liv kunne man kanskje benevne Eldrid Lundens forfatterskap som. Som sørgeskrift står denne boken frem som en dypt personlig og samtidig allmenngyldig henvendelse. Og der Eldrid Lunden setter seg fore å identifisere det menneskelige gjennom skriftlige erkjennelser og erfaringer, er dette en både skarp og ukunstlet poesi man med hell kan se både den lille og den store verden gjennom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..