VIKTIG DEBATT: Marte Michelet i samtale med Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen. Foto: Bjørn Harry Schønhaug.

I dag, 19. desember har Aftenposten et bilag på 32 sider om det som blir omtalt som årets viktigste bok og debatt, «Hva visste hjemmefronten» av Marte Michelet. I går kveld, 18. desember besøkte forfatteren Porsgrunn og Ælvespeilet for å diskutere boka og debatten mens den pågår. Det hadde dessverre ikke fylkesavisene, Telemarksavisa og Varden tid til å prioritere.

Astrid Borchgrevink-Lund/Per Erik Buchanan Andersen

Det var Hvite Busser og Litteraturgarasjen som sto bak arrangementet, og engasjerte grenlandsfolk fylte foajéen i kulturhuset i Porsgrunn. Porsgrunns Dagblad og Kragerø Blad Vestmar streamet direkte fra arrangementet, mens fylkesavisene var fraværende.

LANG SINGNERINGSKØ: Mange ville sikre seg et eksemplar av boka «Hva visste hjemmefronten?». Foto: Bjørn Harry Schønhaug.

«Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet» handler blant annet om hvem, når og hvordan jødedeportasjonene høsten 1942 ble varslet. Debatten som har fulgt boka engasjerer i hele landet. Det var oppsiktsvekkende opplysninger Michelet kom med i Porsgrunn i går kveld. Hennes bok kan være med på å endre norsk krigshistorie. Det er sjeldent at aviser som Aftenposten publiserer et eget bilag om en pågående samfunnsdebatt. Torsdag 20. desember holdes et fem timer langt seminar, «Krigens fortellinger» om boka og temaet i regi av Universitetet i Oslo, hvor Michelet diskuterer med fagfolk om funnene hun dokumenter i boka.
Vi i Litteraturgarasjen synes det er synd at ikke Telemarks ledende aviser benyttet anledningen til å intervjue forfatteren.

«Noe av det viktigste jeg har vært med på», sa flere av publikum etter to timer med viktig krigshistorie i Ælvespeilet.