Kategorier
Bjørg Vik Dagene

Vekkelsesmøte på biblo

marta breen-per erik buchanan andersen-astrid borchgrevink lund
KVELDENS FOREDRAGSHOLDERE: (f.v.) Marta Breen, Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund.

Årets åpning på Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene ble en helaften i feministenes tegn på biblioteket. Over hundre kvinner og noen menn fikk tilbake troen på frihet og likestilling i foredrag som slo gnister.

Marta Breen var kveldens hovedgjest og ga publikum mye å tenke på om forskjellsbehandling vi ikke tenker over.

-I reklame for sokker til menn ser vi bare bilde av en mannelegg med sokk på. I reklamen for kvinnesokker, ligger det gjerne en naken dame med beina i været, sa Marta Breen og viste publikum flere eksempler til god latter.

Nesten som Casanella
-Jeg har ikke hørt så mye prat om likestilling siden søttitallet, sa en voksen dame som den gang vanket på Casanella i Winthers gate. Og så gråt jeg litt da jeg hørte Bjørgs stemme, fortsatte hun.

Hun som gikk foran
For Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen holdt foredraget «Hun som gikk foran» om Bjørg Viks første leder i Sirene som har blitt kåret til en av de ti viktigste tekstene i Norge siden 1814. Under foredraget ble det avspilt flere lydklipp av forfatteren i et intervju med nrk-journalist Anne Lognvik. Publikummet på biblioteket ble beveget da de hørte opptakene av forfatteren som døde i januar i år.

(saken fortsetter under bildet)

marta breen biblioteket
KVINNE I KAMP: Det var lang kø for å få signerte bøker av Marta Breen.

Lene lurer
Bokhandleren fra Porsgrunn, Lene Lauritzen debuterte som kåsør med sin egen spalte «Lene lurer», og Erik Jensen leste sin egen tekst «Dame på sykkel over Porsgrunnsbrua».

Viktig festival
Line Ruud Ørslien fra Telemark fylkeskommune åpnet kvelden med å si at litteraturfestivalen i Porsgrunn har noe helt unikt ved seg, og har potensiale til å bli en av de viktigste her i landet.

Glødende hjerter
Rundt Marta Breen var det lang kø for å få signert hilsen. Bøkene «60 damer du skulle ha møtt», «Hele Norge baker ikke» og «Kvinner i kamp» fikk røde søttitallshjerter til å gløde litt ekstra hos porsgrunnsdamene på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..