Kategorier
Bjørg Vik Dagene kunst

Sølvsmeden fra Bamble

IMG_8284
SØLJE OG BUTTON: På Gry Grindbakkens stipendiatutstilling på porselensmuseet, kan publikum lage sine egne søljebuttons. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

I september har Gry Grindbakken to utstillinger i Porsgrunn. Hennes stipendiatutstilling i filigranteknikk kan du se på Porselensmuseet, og lørdag 22. september åpner hun utstillingen «I ein annan skog» sammen med kaligraf Borghild Telnes på Galleri Osebro.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

-Arbeidene mine på begge utstillingene er i sølv. Søljer, tradisjon og håndverk. Arbeidene på porselensmuseet er resultatet av mitt stipendiatarbeid hos Norsk Håndverksinstitutt. Jeg har jobbet tett med Telemark museum i tre år og fordypet meg i filigranteknikk og gamle søljer. Her kan du også se gamle søljer fra museet.

Forklar litt hva filigran er.
-Du jobber med tynne metalltråder og kuler som bøyes, vris og loddes til det blir vakre smykker eller andre objekter. Det er et gammelt håndverk. Jeg har konsentrert meg om Telemark, men filigransølvsmeder finner du over hele Europa. Det er tråden som er det viktigste når man skal skape en sølje. Jevnheten, stivheten og graden av tvinning viser håndverkerens individuelle stil.

Fra-Bunad-til-Fashion
ELEGANT: Filigransmykke Gry Grindbakken viste på en moteutstilling i Milano tidligere i år.

Vi tror bunadssøljer er norske og telemarkske, men de er enda mer spennende enn det. Jeg har funnet motiver i telemarkssøljer i sølvarbeider fra Frankrike helt tilbake på 1300-tallet.

To utstillinger i samme by, samtidig. Det er ikke dårlig.
-Veldig gøy. «I ein annan skog» er tolkninger av kjente diktere som Tarjei og Haldis Moren Vesaas. Borghild Telnes jobber med et annet uttrykk enn meg, så her blir det arbeider i papir, pergament, metall, tekstil og tre for å skape en skog av ord og sølv. Utstillingen på Galleri Osebro blir spennende. Det er bare å komme.

GRINDBAKKEN 2
I EIN ANNAN SKOG: Utstillingen åpner på Galleri Osebro 22. september.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..