Kategorier
Bjørg Vik Dagene Nyheter

Læseforeningen i hundreogtjue

IMG_5044
GLADE JUBILEUMSDAMER: Ragnhild Frisak (t.v.) har vært medlem i halvparten av Læseforeningens 120 år. Her leser hun om kvindernes historie sammen med Marit Rolfsjord Iversen. Foto: Per Erik Buchanan Andersen.

Da Kvindernes Læseforening fylte hundre, skrev Ragnhild Frisak jubileumsbok. Da hadde hun vært medlem i førti år. Nå tjue år senere er det nytt jubileum på gang, og Frisak er still going strong.

Tekst: Buchanan & Borchgrevink

-Det som var fint med læseforeningen da den startet, var at menn kunne tillate seg å si noe høyt og dumt overalt, men ikke kvinner. Læseforeningen ble et sted hvor kvinnene følte seg trygge uten å bli sett ned på. Bakgrunnen for læseforeningen var at kvinner skulle øve seg på å tale i forsamlinger. Det var starten på kampen for stemmerett for kvinner.

Prominent gjestebok
I forbindelse med 120-års jubileumet i år, skal representanter fra foreningen delta på arrangementet «Boksjeksjon» under Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene. Her vil det bli lest opp hilsener fra gjesteboka hvor forfattere som Haldis Moren Vesaas, Vigdis Hjorth, Lars Saabye Christensen, Jon Michelet og Bjørg Vik har kvittert for besøket i foreningen i Porsgrunn.

(Se og hør Ragnhild Frisak lese om vovede og ulovlige bøker i Kvindernes Læseforenig. Saken fortsetter under videoen.)

Marit Rolfsjord Iversen har vært med siden midten av syttitallet. Det var ikke så enkelt å bli medlem.
-To av foreningens medlemmer måtte gå god for meg, helst noen i styret. Det var ikke så enkelt for meg som var nyinnflyttet til Porsgrunn og nesten ikke kjente noen. Men det gikk bra. Det har vært mange spennende forfattermøter.

-Det var jo lenge en snobbeklubb for byens fine fruer, fortsetter Frisak.
-Da jeg ble medlem for seksti år siden møtte jeg nervøst opp i foreningens lokaler hos Odd Fellow. I garderoben hang det persianerkåper på rekke og rad. Og det hører med til historien at garderobestangen knakk.

I en alder av 93, har altså Ragnhild Frisak vært medlem i halvparten av Kvindernes Læseforenings 120 år, så her er det vel flere som burde applauderes og jubileres.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..