Kategorier
Bjørg Vik Dagene Dramatikk Uncategorized

Humor på ramme alvor ved vannkanten

gyrid axe øvsteng
PÅ RAMME ALVOR: Dramatiker Gyrid Axe Øvsteng debuterer med stykket «Utsikt» på litteraturfestivalen i Porsgrunn.(Foto: Ketil Hardy)

-Jeg bruker det absurde som virkemiddel for å vise den groteske kontrasten mellom vår konstante redebygging og alle som må flykte og forlate hjemmene sine. Slik beskriver dramatiker Gyrid Axe Øvsteng stykket «Utsikt» som har urpremiere på Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene.

Astrid Borchgrevink Lund

Enakteren foregår på arkitektinstallasjonen «Gjennomsikten» på Lahelle ved Porsgrunnselva lørdag 23. september. Det er søskenparet Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli som spiller sammen med Dan Joakim Jørgensen og Tobias Vik. Øvsteng bruker også denne gang humør som virkemiddel for å tilnærme seg et alvorlig tema. Et tema hun har mange tanker rundt.

Farefull reise
-I likhet med mange andre lot jeg meg opprøre over båtflyktningenes dramatiske skjebne. De måtte i en fortvilet situasjon forlate alt de eide og dra ut på en farefull reise. Dette satt opp mot vår egen redebygging, var temaet for stykket opplagt. Norge ligger på topp når det gjelder oppussing og jeg vil vise det absurde i dette, sier hun til Litteraturgarasjen.
-Så du vil dytte litt på tilskueren, på publikum?
-Ja. Det handler nok litt om å møte seg sjøl i døra. Jeg ønsker å gi temaet en lett innpakning, samtidig som publikum kan få kjenne på hvordan det er å møte et alvorlig tema ansikt til ansikt. Jeg håper alle skal kjenne litt på det, sier dramatikeren som liker å ta tak i store temaer med små grep.

Ikke helt idyll
Selve handlingen er som følger; Et nygift par står utenfor sin første felles bolig. Beliggenheten er både idyllisk med utsikt over fjorden, og faretruende nær vannkanten. De nøler med å gå inn. Hvordan skal de få plass til betongbordet? Hvor er taket, og hvem var det som hadde nøkkelen? På underfundig vis vikler teksten og situasjonene mellom disse to, seg ut.

Teater og bøker
Gyrid Axe Øvsteng debuterte som dramatiker i år 2000. Tekstene hennes er blant annet satt opp på Nationaltheatret, Det Norske Teateret, Dramatikkens hus og Rogaland teater. I 2014 bidro hun med enakteren ”Bevring” da Teater Ibsen og Grenland Friteater sammen markerte grunnlovsjubileet i forestillingen PS14.
Forestillingen er en Co-produksjon mellom OneTrickPony og Grenland Friteater, som i løpet av de siste årene har samarbeidet om flere forestillinger.
Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli har sammen laget tre Ibsenbaserte forestillinger for barn og samarbeidet tett om forestillingen «en dag i livet» som gikk på Ælvespeilet i 2016. Det settes opp transport fra Porsgrunn bibliotek med retur etter forestillingen.
Gyrid Axe Øvsteng har gitt ut fire bøker sammen med illustratør Per Ragnar Møkleby. Den siste barneboka blir lansert i disse dager og heter «Mørkt».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..