Kategorier
Bjørg Vik Dagene Uncategorized

Hun som gikk foran

bjørg vik behandlet logo
La oss spole tilbake til en søndag ettermiddag sommeren 1973. Det nærmer seg oljekrise og bensinstopp i landet. På kino kan du se “Picnic med døden” og “Siste Tango i Paris”. Og nettopp i Paris blir det inngått fredsavtale om krigen i Vietnam. Kjøkkenbord av respatex fra Notodden er populært. Norge inngår handelsavtale med EF og på reiseradioen denne sommeren blir fårikål kåret til landets nasjonalrett. Overalt høres Lillebjørn Nilsens “Barn av regnbuen”.

Ute i hagen ved karpedammen i Furustadveien på Moldhaugen i Porsgrunn, diskuterer damene som skal bli redaksjonen for Sirene – et tidssignal for kvinner og menn. Kvinnene er Sissel Biong, Astrid Brekken, Kari Rolfsen, Gøril Strømholm og Bjørg Vik. De har fått en avtale med forlaget Cappelen om å gi ut tre prøvenummer av Sirene. Bitten Modal skal skrive intervjuet som får tittelen “Den undertrykte Liv Ullmann”. Bjørg Vik skal skrive lederen.

Bjørg Viks leder i den første utgaven av Sirene har senere blitt kåret til en av de ti viktigste politiske tekstene siden 1814. Hun er eneste kvinne i et celebert selskap. Den første av disse tekstene heter Norges Grunnlov.

Kvinnesak fra en viss periode
kan være menneskesak
for alle tider.

Bjørg Vik sovnet inn hjemme i Furustadstadveien i januar i år. Hennes ideer og forfatterskap lever videre. Noen tekster er viktige fordi de fikk avgjørende betydning for et eller annet som skjedde. Bjørg Viks første leder med tittelen “Alle kvinner er undertrykte”, er en slik tekst. Den førte til en endring i historien. Ikke gjennom politisk vedtak, men gjennom en idé, gjennom fellesskap og ny tenkning.

Vi lar “Den sterke stemmen” være en rød tråd gjennom årets utgave av Porsgrunn litteraturfestival – Bjørg Vik-dagene. Vi tilbyr deg fem dager med forfattere, prisutdeling, samtaler, konserter, kunst og syttitallsatmosfære, hvor den modige litteraturen løftes frem på biblioteket, på Ælvespeilet og andre steder i Porsgrunn.

Astrid Borchgrevink Lund
Per Erik Buchanan Andersen

Initiativtakere til
Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..