Kategorier
Bjørg Vik Dagene Nyheter Uncategorized

Vil ha Porsgrunnsgate kalt opp etter Bjørg Vik

astrid og per erik foto charlotte nagel
Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen. Foto: Charlotte Nagel/PD.

Vi har telt 564 gater i Porsgrunn. Kanskje er det enda flere, men selv om vi har gater oppkalt etter både Sam Eyde, Kristian Birkeland, Fritjof Nansen Roald Amundsen og et trettitalls andre menn, så er det bare én kvinne som har gitt sitt fulle navn til en vei. Det vil Litteraturgarasjen gjøre noe med.

Vi har Sivs veg, Idunsveg og Brynhilds vei, men etter hva vi har sjekket, så det er bare Serine Jeremiassen, den sterke kvinnen som eide og drev Porsgrund Porselænsfabrik på 1890-tallet, som har fått en gate med både for- og etternavn.

Kåret til en av de viktigste
Litteraturgarasjen mener forfatteren Bjørg Vik bør få en gate med sitt navn. I tillegg til en stor nasjonal og internasjonal forfatterkarriere, med bøker skrevet og fra Porsgrunn, har Bjørg Viks første leder i magasinet Sirene fra 1973 blitt kåret til en av de ti viktigste politiske norske tekstene siden 1814. Det i seg selv bør kvalifisere til en plass på kartet. Edvard Grieg og Ole Bull var ikke fra Porsgrunn, men egne gater har de fått.

Nesten ingen kvinner
Porsgrunn har ingen sterk tradisjon for å gi kommunens gater navn etter kjente personer fra byen. Gater, veier og plasser er hovedsakelig oppkalt etter geografiske beskrivelser og stedet de ligger; Kleiva, Knausen, Blåveiskroken og Hasselstien er steder i Porsgrunn. Åsen, Toppen, Svingen og Furustadveien er navn på gater i området hvor Bjørg Vik bodde på Moldhaugen. Vi mener hun bør få sin egen gata på vestsiden av elva. Menn får gater kalt opp etter seg; krigshelten Borti Reichelt, forretningsmenn som Louis Vauvert, Wright og Reynolds og polfareren Oscar Wisting. Men nesten ingen kvinner.

Bjørg Viks vei på Vessia
Kommunen vet best hvor en slik gate kan ligge, men Litteraturgarasjen mener det beste ville vært å bytte navn på Furustadvegen på Modlhaugen hvor Bjørg Vik bodde og skrev i alle år. Alternativt ville vært en fin gest å bytte navn på den delen av Porselensvegen som går fra brua og langs strandpromenaden på ‘Vessia’ til Bjørg Viks vei, eller veg som det faktisk heter i Porsgrunn. Da dobles andelen av gater med navn fra driftige og kjente Porsgrunnskvinner fra 0,17 til 0,35 prosent.

Anmodning vil bli sendt navnekomitéen i Porsgrunn kommune.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..