Kategorier
Bjørg Vik Dagene Nyheter Uncategorized

Bjørg Viks boring i det normale

bjørg2
KONTRASTER: -Bjørg Vik var en kontrastfylt forfatter som ikke ville ha merkelapper klistret på seg, sa Frode Grytten som deltok i panelet sammen med Marie Aubert(midten) og Janneken Øverland. (Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

 

-Jeg likte veldig godt den insisterende boringen i det normale. Som forfatter gravde hun fram i det vanlige. Der var hun ekstremt god, sa Frode Grytten som sammen med kollegaene Tove Nilsen og Marie Aubert diskuterte Bjørg Viks forfatterskap på Litteraturhuset i Oslo i går kveld.

 
Tekst: Astrid Borchgrevink Lund


Mange hadde funnet veien til Wergelandsalen for å høre dem dele tanker om Bjørg Vik, godt hjulpet av ordstyrer og litteraturhistoriker Janneken Øverland. Der var også Bjørg Viks nærmeste familie.

 

Litteraturfestival og pris
Det var i januar en av Norges litterære storheter la ned pennen for godt. 82-åringen hadde da skrevet romaner, skuespill, novellesamlinger, blitt oversatt til tretti språk, nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger og mottatt alle de store norske litterære prisene. I hjembyen har hun fått sin egen litteraturfestival; Porsgrunn litteraturfestival – Bjørg Vik-dagene. I den forbindelse er det etablert et eget forfatterstipend, «Bjørg Vik-prisen». Både Ingvild H. Rishøi, Eldrid Lunden og Frode Grytten har mottatt prisen og festivalen blir i september arrangert for fjerde gang.

bjørg vik 2 litteraturhuset
TOR INTERESSE: Mange er opptatt av Bjørg Viks forfatterskap, også disse publikummerne på Litteraturhuset i Oslo i går kveld. (Foto: Per Erik Buchanan Andersen)

Elsi Lund
Bøkene om Elsi Lund, hovedpersonen i Viks tre selvbiografiske romaner, var dem hun selv satte høyest, men novellene hennes har fått like mye oppmerksomhet. Kjennetegnet er hele veien presisjonen i skildringen av kvinner og menn som, i kjærlighet, begjær og noen ganger som følge av konvensjoner, streber etter å nå fram til hverandre.

«Middelklassekvinne med et liv»
En gang skal Bjørg Vik, i møte med en journalist som lurte på hvorfor hun primært skrev om middelklassekvinner, ha uttalt at middelklassekvinner også hadde et liv, derav tittelen på kveldens arrangement og det samtalen dreiet seg rundt.
Novellisten Marie Aubert fortalte hvordan Bjørg Vik var en inspirator.
– Hun fikk meg til å skrive og det ga meg både trygghet og frihet. Selv om det hun skrev var alt for voksent for meg da jeg ble kjent med hennes forfatterskap, likte jeg det jeg leste, sa Aubert.

Kvinnes aldersutvikling
Frode Grytten likte godt hvordan hun stadig forandrer synsvinkel.
– Der er hun ekstremt god og hvordan hun tar for seg følelser og opprør. «Sensommer» er utrolig sterk og Bjørg Vik klarer virkelig å fortelle en kvinnes aldersutvikling.
Klasseskiller, erotikk og kampen for sitt eget rom ble også trukket frem. Tove Nilsen sto for utvalget i «Sensommer», en samling av Viks fineste noveller.

tove nilsen
NÆRE VENNER: Forfatter Tove Nilsen har stått for utvalget i «Sensommer», en samling av Viks fineste noveller.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..