Kategorier
Mellom linjene Nyheter Skrivekurs

Jan Kjærstad om terrorens natur

kjærstad 1
HELAFTEN MED KJÆRSTAD: Skrivekurs og samtale om Kjærstads nyeste roman, «Berge» ble en fire og en halv times helaften om litteratur i kulturhuset Ælvespeilet.

I dagens åpne nordiske samfunn er vi forsvarsløse for terror. For å være mer trygge må vi lage et samfunn som de fleste ikke vil leve i. Det er en fryktelig tanke at slik har virkeligheten blitt. Det sa det kritikerroste forfatteren Jan Kjærstad i samtale med Litteraturgarasjens Per Erik Buchanan Andersen.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Kjærstad er aktuell med romanen «Berge» som tar for seg en terroraksjon mot Ap-nestoren Arve Storefjeld og hans familie i 2008. For leseren gir romanen assosiasjoner til vår egen 22. juli. Den mest traumatiske hendelsen i nyere norsk historie. Onsdag kveld ble Kjærstad intervjuet foran et engasjert publikum i Ælvespeilet i Porsgrunn.

Sterke reaksjoner
-Ventet vi på dette, at noe slikt kunne skje også i Norge?
-Nei, 22. juli var sjokkartet. Men et tema i «Berge» er vår mangel på innbilningskraft. Vår forestillingsevne skiller oss fra dyrene. Vi kan forsøke å gjøre våre foranstaltninger slik at farer ikke skal inntreffe.
Reaksjonene har vært mange og sterke, svarte forfatter Jan Kjærstad på spørsmål fra Per Erik Buchanan Andersen om hvordan leserne har reagert på hans siste bok «Berge» hvor han indirekte skriver om 22. juli-angrepene.

Aldri nok forberedt
-Det er fint å komme hit til Porsgrunn å oppleve en fullsatt sal som har lest boka, og som gjerne vil diskutere den med meg. Det berører meg som forfatter, og sier noe om at jeg har tilnærmet meg saken på riktig måte, fortsatte Kjærstad.
-Vi vil aldri være godt nok forberedt. Slike katastrofer kommer alltid som et sjokk, og det er tilfeldig hvem som rammes. Det er terrorens natur.
Mange hadde spørsmål til forfatteren som tidligere på kvelden hadde holdt skrivekurs for 40 deltakere. I tre timer holdt han det gående med en rekke gode råd og skrivetips.

Ryggøvelser og tekopper
-Det viktigste er alltid: les mye, skriv mye. Les gjerne de gamle mesterne. Det er langt mellom de gode samtidsforfatterne. Fiksjonen er frihetens univers. Bruk det. Men vi skriver ikke bare med hodet. Gjør ryggøvelser. Står tankene stille, reis deg og lag en kopp te. Bruk alle sansene, men ikke forklar for mye. La leseren få bruke sin egen fantasi. Kutt ut klisjeene og sett av skrivetid, forklarte Kjærstad på sin ytterst pedagogiske og sympatiske måte.
Arrangementet var et samarbeid mellom Litteraturgarasjen og Aschehoug Akademi. Neste skrivekurs er med Trude Teige 13. mars.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..