sammen om streiken

SINNA STATISTER: En stor flokk spente skuespillerspirer fylte salen på Grenland friteater. Som nummer to og tre fra venstre på nederste rad finner du regissør Tor Arne Ursin og prosjektleder Maria Løkken. Det er ikke noe å si på engasjementet.

-Nei, det er ikke Menstadslaget dette gjelder. Opprøret i Meierigården i Porsgrunn skjedde to år senere, høsten 1933. Det ble en viktig kamp for arbeiderne i byen.

Regissør Tor Arne Ursin forteller om årets storsatsing hos Grenland friteater. Under Porsgrunn internasjonale teaterfestival skal streiken og slaget ved meieriet i Porsgrunn iscenesettes. Denne januarkvelden har teatret invitert til audition for statister, og amfiet i teatersalen er stappfullt av interesserte og spente porsgrunnsfolk.

-Det var noen damer som jobba på meieriet som organiserte seg, og det ble det bråk av, fortsetter Ursin. Dette var en tøff tid i Porsgrunn. Arbeiderne på Norrøna, Porsgrunn mekaniske og porselensfabrikken hadde lav lønn og få rettigheter. Spesielt damene.
– Det toppet seg i begynnelsen av november treogtredve, med slåsskamper i Meierigården. En del av politifolka som var blitt banka opp på Menstad et par år tidligere, slo tilbake med køller og knyttnever mot arbeiderne. Det er streiken og opprøret vi vil lage teater av. Stykket skal settes opp ute og vi trenger mye folk, vi trenger dere.

Noen av statistene har vært med Grenland friteaters forestillinger før, andre er her for første gang. Alle blir registrert og tatt bilde av. Statistene skal fylle roller som politi, streikende, oppviglerske ungdom, fylliker og kunder i melkebutikken. Gjennom vinteren og våren skal statistene få kostymer og leve seg inn i rollene.

-Det er fantastisk at så mange stiller opp og vil være med, sier Ursin i en liten pause. Når vi møter engasjement som dette er det gøy å lage teater. Kanskje finner vi noen gode skuespillertalenter her også.

Tekst og foto: P. E. Andersen