Kategorier
Nyheter Skrivekurs Uncategorized

Gå på speed-date med romanfiguren din

 

skrivekurs helga flatland
SKRIVEKURS: Suksessforfatter Helga Flatland går på speed-date med romanfiguren sin og liker møte leserne. Det skjedde på skrivekurs i Porsgrunn mandag. (Foto: Per Erik Buchanan Andersen)

-Finn ut mest mulig om karakteren du skriver om. Spør om kjæreste, jobb, interesser. Ja, alt som gjør det lettere for deg å bli skikkelig kjent med personen. Da blir det lettere å jobbe videre med teksten. Helga Flatland ser utover forsamlingen med en litt alvorlig mine. – Det å skrive er hardt arbeid, men for en fantastisk følelse det er å holde sin egen bok i hånda.

Av Astrid Borchgrevink Lund

Snøen har for lengst gått over til sludd som lager skliføre på fortauet utenfor Ælvespeilet i Porsgrunn. Det er langt mellom biler og blinklys, kun neonlysene på sushibaren holder det gående. Ut av kulturhuset skynder folk med luer og bager seg hvert til sitt. En springer bortover Storgata trillende på en koffert.
Tre timer tidligere fikk de hilse på Helga Flatland. Kanskje noen gjorde det for første gang. De kom på skrivekurs til suksessforfatteren fra Telemark. Hun som flyttet til Oslo og som fikk gjennombrudd med kritikerroste romanen «Bli hvis du kan, reis hvis du må» i 2010. Senere kom «Alle vil hjem, ingen vil tilbake» og «Det finnes ingen helhet». I 2015 kom «Vingebelastning» og siste roman sålangt, «En moderne familie».
Lokalet er fullt når Aschehoug Akademi og Litteraturgarasjen ønsker velkommen til det første av en serie skrivekurs i Porsgrunn og Skien i vinter. For mange drømmer om bokutgivelse og det å lære av de beste. Kursdeltakerne har kaffen klar, men ikke minst blokk, penn og spissa ører i høy beredskap.

Noe må stå på spill
-Hva er du opptatt av? Hvilke historier finnes der? Noter ned ideer og bestem hva du vil fortelle og lag en synopsis. Avgrens universet ditt. Bestem tidsperiode, varighet og sted. Konflikt er helt avhørende for en fortelling. Noe må stå på spill.
Helga Flatland tar en slurk av kaffekoppen.
-Det magiske er når man ikke husker hva man har skrevet, men er i en egen boble. Da er det viktig å ha rammer og en plan, men lov å glemme seg litt bort, ta en avstikker.

Husk å lagre manus
Den prisbelønte kvinnen i hvit skjorte og sort jeans, gjentar det mange norsklærere og foreldre til gang på gang har sagt. Likevel blir det litt mer tydelig når stemmen der fremme sier det med rolig, lav stemme:
– Det beste rådet for å skrive godt er å lese mye. I tillegg må du skrive mye. Jeg gjør fortsatt skriveøvelser. Da er det blant annet lettere å unngå å havne i klisjefella. Det spiller ingen rolle om din historie likner en annens bare det er din egen. Og ha struktur. Husk å lagre det du skriver. Jeg mistet 40 sider på den første boka fordi jeg ikke lagret. Det var helt forferdelig.
Kafferestene på bordene har blitt kalde mens Helga Flatland for lengst har snakket seg varm. Det har også kursdeltakerne som gjerne vil veksle noen ord med både henne og Even Kaalstad, leder av Aschehoug Akademi. Noen har reist langt for å komme på kurs i Porsgrunn. En har tatt turen fra Hønefoss, en annen fra Oslo.

(Saken fortsetter under bildet)

skrivekurs jesper marlen
SKRIVEGLEDE: – Vi kommer garantert til å fortsette skrivingen etter dette, sier Jesper Wallestad og Hege Malen Hansdatter Toreskaas. (Astrid Borchgrevink Lund)

Et mord på gang
– Dette digger jeg. Så bra og direkte overførbart for veldig mye av det jeg gjør i min hverdag. Hva ønsker du å fortelle? Hvilket budskap har du? Hvem snakker du til? Hvordan ta leseren på alvor.  Og det viktigste; hvordan få til flyt og oppleve skriveglede, sier Ann Iren Haugen fra Skien. Jesper Wallestad er glad i å skrive og for 18-åringen er det krim som gjelder.
-Det er mye dramatikk i det jeg skriver. Og for å si det sånn – det er et mord på gang, gliser han. – Jeg har helt klart lært mye i kveld og skal fortsette med skrivingen.
Hege Marlen Hansdatter Toreskaas drømmer om å skrive.
-Jeg har hatt en bok i hodet nå som bare vokser og vokser. Jeg har vært på skrivekurs i Italia tidligere, men nå må jeg bare sette i gang. Det her inspirerer, sier hun.
Så pakker vi sammen, putter nysignerte bøker i vesker og nett og går ut i Porsgrunnsnatta. Den mørke elva renner like der nede når Helga Flatland setter seg i bilen. Snart på vei til hjembygda Flatdal. Dit hun hører hjemme. Dit hun reiser når hun vil.

Skrivekurs Ann Iren Haugen
DIGGBART: Dette digger jeg. Så bra og direkte overførbart for veldig mye av det jeg gjør i min hverdag, sier Ann Iren Haugen.

Bli med på skrivekurs med superbitchforfatter Audhild Solberg 5. februar.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..