2017-12-21 13.27.50

PØLSE, RIBBE OG MEDISTERKAKER: Hos Pølsemaker Hans Ole Bergby produseres flere tonn med kortreist julemat i desember.

På hjørnet av den gamle hamburgerrestauranten på Vallermyrene stimler folk sammen på de fire kalde kvadratmeterne foran disken. Det trekker fra døra som er lukket bare noen sekunder av gangen. Hipstere med bukseseler, og pensjonister i boblejakker tar seg en tvist og småprater. Småsultne på en snabb før jula ringes inn. Noen må vente utenfor, og noen er her allerede for andre gang i dag. Første runde med dagens julepølser gikk tom før tolv, og pølsemaker Hans Ole Bergby putter en ny porsjon med nytrukne i kjøledisken. Særdeles kortreist julemat.

-Du bør pakke dem opp og la dem kjølne litt når du kommer hjem. De er fortsatt litt varme.

Bergbys har vært et varemerke for pølsekjennere i generasjoner. Det er 101 år siden farfar August startet Bergbys kjøttforretning på Sunndalsøra. I 1937 kom familien til Porsgrunn, og dagens pølseproduksjon på Vallermyrene er basert på resepter fra den gang.

(saken fortsetter under bildekarusellen)

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

-Er den den pølsa du vant gull med? Spør en kar i selvlysende anleggsjakke. Bergby holder tommelen opp.
-Fire jul, en kilo wiener, stor leverpostei og to karamellpudding, sier Porsgrunnskaren og svarer på en telefon fra Grenland Transport mens Bergby pakker varene. Han får med en wiener i handa. I skapet bak ham henger store ribbestykker. De er bortbestilt alle sammen.

-Det er saus i bunnen av pakka med karamellpudding, sier den stolte pølsemaker, før han henvender seg til Litteraturgarasjen.
-Nå før jul produserer vi pølser døgnet rundt. I tillegg til karbonader, medisterkaker og posteier. Lokalt øl fra Veholt har vi også. Det går unna nå.
Bergby flytter seg litt til side for å slippe til Siv Haugsrud som tar seg av kasse og disk i dag. Strimmelen på kassa-apparatet subber nesten i betonggulvet.

-Vi har begynt å få noen produkter ut i matvarebutikkene, men det aller meste selger vi herfra. Nå må jeg nesten gjøre klar en ny runde med julepølser, og så har jeg en del wiener som straks er ferdigtrukket.

-Hvor mye pølse skal Porsgrunnsfolk ha nå før jul?

-Jeg er ikke helt sikker. Noen tonn.

Lastebilsjåføren tar en god bit av pølsa på utsiden av det lille utsalget. Han løfter frem posen med julemat for å vise.
-Nå har jeg sikra meg. De er jækla gode. Særlig med stappe og sennep. Beste i by’n.